välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

luftföroreningar effekter på vår hälsa

Postad av : Jan-Olof Stoor

Luftföroreningar är en viktig fråga i dagens värld. Alla påverkas, från barn till äldre, så det är viktigt att veta vilka typer av föroreningar i luften och var de kommer ifrån. Dessa föroreningar kan lika gärna vara inne i ditt hem som ut, så att veta vilka effekter de kan ha på din miljö och din kropp är ett steg i rätt riktning mot ett hälsosamt liv

vanligaste föroreningar

Några av de större föroreningar i vår luft är koldioxid (CO2), kväveoxider (NOx) och kolmonoxid (CO). Koldioxid är en växthusgas och är inte skadligt i rätt mängder. Det hålls värmen från solen i vår atmosfär och utan den skulle jorden vara isigt och kallt. Men för mycket av det gör planeten alltför varm, smältande polarisarna, och störa jordens känsliga klimat. Kväveoxider kommer från förbränning bränslen, antingen i bilen eller från kraftverk som använder kol, olja och naturgas. Kväveoxider orsakar lung irritation och kan hämma immunförsvaret från att bekämpa sjukdomar som påverkar lungorna. Kolmonoxid gör blodet ineffektiva när det transporterar syre i hela kroppen och orsaka yrsel, förvirring, huvudvärk, illamående och med död.

Acid Rain

svaveldioxid (SO2) och kväveoxid (NO) är biprodukter av brinnande fossila bränslen. När dessa gaser reagerar med vatten och syre i atmosfären, är svavel-och salpetersyra som gjorts. Surt regn skadar våra skogar, marker, och till och med betong och träkonstruktioner. Även surt regn inte någon direkt inverkan för människors hälsa, men det påverkar miljön omkring oss. Och de kemikalier som orsakar surt regn gör orsaka eller förvärra luftvägsbesvär såsom astma.

Ozon

Ozon (O3) är både hjälpsam och skadliga för människor, beroende på var det finns i atmosfären. I den lägre atmosfären kan ozon kommer ner i lungorna och orsakar hosta, kvävning, astma, och sänkt immunsvar mot luftvägsinfektioner. I den övre atmosfären är dock ozon avgörande blockera skadliga UV-strålar från solen. Dålig ozon i den lägre atmosfären orsakas av kemiska reaktioner mellan kväveoxider (NOx) och flyktiga organiska ämnen (VOC). VOC orsakas oftast av bensinångor och kemiska lösningsmedel. God ozon i den övre atmosfären är utarmat genom användning av CFC och HCFC. Mindre ozon i den övre atmosfären ökar risken för hudcancer på grund av exponering för UV-strålar.

Inomhusföroreningar

inomhusföroreningar kan vara lika skadlig som utomhus föroreningar och kan vara orsakerna till allvarliga hälsoproblem. Det finns några vi tänker på dagligen, som pollen, sällskapsdjur ilska, djurhår, damm och rök. Men det finns några mindre uppenbara källor som kan orsaka hälsoproblem också. Formaldehyd finns i spånskivor (som används i möbler och skåp) samt gaseldade spisar, och kan orsaka svidande ögon, illamående och andningsproblem. Rengöringsmedel, färg, bränslen, och även kosmetika kan släppa skadliga föroreningar i luften med hälsoeffekter från irritation i luftvägarna till försämrat minne.

tobaksprodukter

Radon finns i uran och fosfat gruvor och är en biprodukt av kolförbränning. Det är en orsak till lungcancer hos icke-rökare och enligt EPA, som kombinerar cigarettrök och radon utgör en ökad risk för allvarliga hälsoproblem. Cigarettrök anses vara en inomhus och utomhus föroreningar och innehåller kända cancerframkallande ämnen som bensen och DDT, arsenik och metan. Långvarig exponering för cigarettrök, även om du är en icke-rökare, ökar risken för lungcancer och andra lungsjukdomar som emfysem.

    
    Copyright ©2011