välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur återvinner vi plast?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Fakta

Om 50 typer av plast används ofta, och de i största möjliga användning är bland annat HDPE, PVC och PET. Plast återvinning avser hela proceduren att ta används plast och omvandla materialet till andra produkter som kan användas igen. Plast vattenflaskor kan bli möbler eller containrar kunde omvandlas till baby matare. Innan återvinningsprocessen ens kan börja, om, plast måste sorteras efter deras harts identitetskod (RIC), som är en metod att differentiera polymeren typer. Plastpolymer behöver en långt större bearbetning kan återvinnas än andra material som glas eller metall.

Process

Naturvårdsverket har ett nationellt mål om återvinning 25 procent av det avfall som genereras i landet. Vissa typer av plast kan återvinnas genom drop-off center och papperskorgar droppe i livsmedelsbutiker. De flesta plastförpackningar har en rad i en triangel emblem längst ner som identifierar typ av plast flaskan är gjord av och låter användaren vet om det kan återvinnas. Information om vilken typ av plast kan återvinnas och där att ta det kan erhållas från den lokala avdelningen för offentliga arbeten eller genom att ringa 1-800-CLEANUP för statliga uppgifter. Typer av plast måste tas om hand enligt RIC nummer för att undvika kontaminering under återvinningsprocessen. Före återvinningsprocessen, tvätta plastbehållare grundligt är också viktigt.

Nya metoder

Inte alla typer av plast kan återvinnas, vilket är en anledning till oro eftersom det samlas i högar på soptippar. Är dock användningen av biologiskt nedbrytbara plaster ökar gradvis. Ett avgörande problem är att plast skall vara av nästan identisk sammansättning för att blanda ordentligt. Om bionedbrytbar plast blandas med de som inte är biologiskt nedbrytbara, då regenererat plast inte kan återvinnas.
Forskning och testning av metoder för återvinning av plast pågår. En process som introduceras av nybildade företag är värme-komprimering. I denna metod, rengörs allt är osorterade plast samlas in och blandas i stora roterande trummor. Denna metod säkerställer att alla typer av plast återvinns. PET-förpackningar är sorterade i färggrupper och detta avfall krossas och pressas till balar som erbjuds till återvinningsföretag. PET flingor används för tillverkning av en mängd produkter som annars skulle ha vara av polyester. I kliniska prövningar som görs i Israel, har plastfilm från kommunalt avfall framgångsrikt återvinnas till produkter för hushållsbruk.

    
    Copyright © 2011 give2all.org