välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad händer efter bidrottning dör?

Postad av : P-O Lennartsson

Supercedure

bidrottning kan ha en kunglig titel, men hon är helt beroende av arbetstagaren bin som omger och omsorg för henne . Om hon inte presterar väl, kommer de att ersätta henne. Processen att ersätta en bidrottning kallas supercedure, och den börjar när arbetstagaren bina bygga speciella celler som kallas drottningen koppar för att hålla ersättning larver bidrottning. Queen Bee larver är identiska med arbetsbi larver först, men arbetstagaren bina mata dem en stadig diet av bidrottninggelé som tillåter dem att mogna till drottningar. Efter en ny bidrottning framträder ur sin cell, hon ser ut för någon annan konkurrerande drottningar och dödar dem innan de kan växa fram. Då kan hon döda den gamla drottningen i en-mot-en strid. Eller, kan arbetstagaren bina döda den gamla drottningen själva, som omger henne med sina kroppar tills hon blir överhettad och dör. Efter den gamla drottningen har tagits bort, den nya drottningen inleder en serie parning flyg ras med drönare från andra kolonier. När hon återvänder, ersätter hon den gamla drottningen och börjar lägga ägg.

Akut Queens

Om drottningen dör oväntat, kommer arbetarna inte har tid att gå igenom supercedure förfarandet. Eftersom bidrottning larver är identiska med arbetsbi larver, kan arbetarna vända larverna arbetsbi i "nödläge Queens" genom att utfodra dem bidrottninggelé och expandera sina celler. Den första akuta drottningen att ta sig ur sin cell kommer att sticka den andra till döden medan de sover. Då kommer hon flyga ut på jakt efter drönare att para sig med så hon kan börja lägga ägg. Om ingen av akut drottningar överlever och det finns inga fler arbetsbi larver som kan förvandlas till Queens, kan en del av arbetstagare bin börja lägga ägg. Däremot kan arbetstagare bin lägga endast manliga ägg. Eftersom alla arbetstagare bin och drottningar är kvinnliga, är en queenless koloni dömd.

Administreras Hives

I bisamhällen upp av biodlare, är successionen processen något annorlunda. Ensam, kan bidrottningar leva i fem till sju år, men yngre damer producera fler ägg. För att hålla kolonin kommer i full fart, biodlare ersätta vanligtvis drottningen varje år eller så. Helt enkelt genom att ta bort en av drottningens bakre benen, kan de utlösa supercedure processen genom att störa hennes förmåga att lägga ägg. Eller så kan biodlaren bort helt enkelt en gammal drottning och ersätta henne med en ny drottning som togs upp var för sig eller köpt från en leverantör. De flesta biodlare kommer inte att kunna ringa drottningar att överleva eftersom de är mindre och inte lägga så många ägg som vanliga drottningar gör.

    
    Copyright © 2011 give2all.org