välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför Canned Air kallna?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Canned Air är ett gemensamt verktyg när man arbetar kring datorer. Det används för att rensa kringutrustning såsom mus och tangentbord, för rengöring stoft ut på baksidan av skärmen och för rengöring av damm som samlats på fansen och de olika kort som fäster moderkortet. Det är också ett gemensamt verktyg för användning i andra elektroniska tillämpningar. Fördelen med att använda konserverad luft är att det kan ta bort damm från känsliga elektriska kretsar och komponenter utan risk för att orsaka en oavsiktlig repor som kan skada ett kretskort. Alla som har använt konserverad luft innan har märkt den märkliga reaktion som inträffar efter det används för ännu en relativt kort tid: det kan börjar bli kallt och i vissa fall, frost även bildas på exponerade metallytor kan och halm bifogas munstycket.

Innehåll

Canned Air är faktiskt inte samma sak som den luft vi andas. Canned Air är vanligen en blandning av kväve och andra relativt ofarliga gaser som har komprimerats till 40 till 70 psi (pounds per kvadrattum) tills de omvandlas till flytande form. Vissa av gaserna är faktiskt tyngre än luft, och när de är sprutas ut, kommer de faller till golvet. Några av dessa gaser också kan tränga undan syret i luften, så det är alltid bäst att använda dem med god ventilation. Eftersom dessa gaser komprimeras till flytande form, då kan vänds upp och ner och sprutade kommer vätska komma faktiskt ut ur munstycket innan den har en chans att konvertera till en gas. Anledningen till att denna inte inträffar när kan är rätt sida upp är att det finns en ficka av gas på toppen av burken.

Termodynamik in Action

Anledningen kan blir kallt efter att ha använts beror på en process som kallas adiabatisk kylning. Adiabatisk kylning är en egenskap hos termodynamiken som säger att när en gas placeras under en stor mängd av tryck, en betydande nedgång i temperatur kommer att inträffa när som trycket släpps. Den höga kompression som krävs för att omvandla en gas i en vätska ger en enorm mängd gas som skall lagras i en relativt liten yta, och när gasen släpps ut i ett stort utrymme, den snabbt expanderar för att fylla utrymmet. Detta resulterar i en minskning av sin inre energi, och det absorberar en stor del av värme från den omgivande luften. Detta värmeupptagning resultat i kyleffekt. Detta är en av anledningarna till att varje burk är märkt med en varning om att det aldrig ska sprayas på huden på grund av att denna snabb absorption av värme lätt kan orsaka köldskador. Frosten som bildas på kan är en följd av kondensation av vattenånga i luften.

    
    Copyright © 2011 give2all.org