välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

blågröna alger blommar effekter

Postad av : Jonathan Nyberg

Blågröna alger (cyanobakterier) blommar är naturligt förekommande fenomen som kan göra både människor och djur allvarligt sjuk Om kontakt sker med ämnet. Blomningar kan täcka stora områden och upp till två veckor. Det kanske mest internationellt minnesvärda blom var den som inträffade i Kina under de olympiska spelen i Peking, då Rowing fick skjutas upp

Funktioner

Blågröna alger är mikroskopiska bakterier som växer i vattendrag. När rätt förutsättningar uppstår, bland annat ljus, temperatur och lågt vatten rörelse, kan blågrönalgerna blomma, vilket leder till toxiska nivåer av blågröna alger i kroppen av vatten. Blågröna algblomningen är särskilt tydliga i områden med varmt klimat men är inte diskriminerande under sommarmånaderna i andra regioner. Blågröna alger avger en unken, mögliga lukt, även när det finns i mycket små mängder.

Effekter

Under en blå-grön algblomning, multiplicerar mängden cyanobakterier i vattnet kraftigt, vilket skapar en hälsorisk för alla som kommer i kontakt med berörda vatten. Enligt Kalifornien Institutionen för folkhälsovetenskap, kan kontakt med cyanobakterier orsaka utslag, hudirritation, ögonirritation, allergiska reaktioner, gastrointestinala besvär, allvarlig sjukdom och död. Barn är särskilt utsatta för dessa negativa effekter, eftersom deras kroppar är mindre i stånd att slåss mot dessa skadliga effekter.

Identifiering

Lyckligtvis är det ganska lätt att identifiera när en blå-grön algblomning har inträffat. Ytan på vattnet kommer att ha en slemmig, blåaktigt grönaktig beläggning som är väl synlig från marken eller när ett område undersöks på höga höjder. Algblomningar brukar också täcka en stor yta och är därför inte något som simmare och andra som använder en vattentäkt måste söka för att hitta. Ämnet är tjock och kan följa och drapera över kropparna av dess offer. Det är viktigt att notera att använda vattnet direkt omger algblomning är säkert.

Geografi

Blågröna alger har påträffats i både salt-och sötvatten sjöar, floder, dammar och vattendrag runt om i världen. Även förekomsten av en algblomning är vanligare i områden där klimatet är varmt året runt, kan cyanobakterier strejk annat vattensystem som blir varmt någon gång under året. I USA har Kalifornien och Florida hade några betydande blomningar, men problemområden sträcker sig över hela världen till Förenade kungariket och Kina.

Varning

För hälsan hos din familj och dina husdjur, är det viktigt att vara medveten om vad vattenförekomster i din kommun har påverkats av blågröna alger. Om du märker cyanobateria, låt inte din hund simma eller promenera genom vattnet. Cyanobakterier kan lätt döda en hund.

    
    Copyright © 2011 give2all.org