välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är bidrottning väljs från kolonin?

Postad av : Annika Hultén

Egg scen

Även de befintliga bidrottning lägger alla ägg är det arbetare som bestämmer när det är dags att höja en ersättare drottning. De kan besluta att ta upp nya drottningar eftersom bikupa har blivit trångt. I detta fall kommer många av arbetstagare bin lämnar med den gamla drottningen och hittade en ny koloni, en process som kallas myllrande. Eller den befintliga drottningen kan vara gammal eller inte. När arbetarna besluta att det är dags att börja höja nya drottningar, konstruera de speciella avel celler som kallas drottning koppar. Drottningen lägger befruktade (hona) ägg i dessa speciella celler.

Larvstadiet

ägg som kläcks till visen larver är identiska med de ägg som kläcks till arbetstagaren-bee larver. I själva verket är den enda skillnaden mellan en queen-bee larver och arbetare-bee larver att visen larver matas en kost som består endast av bidrottninggelé. Visen larver matas denna diet för cirka fem dagar efter kläckningen, medan sjuksköterskan bina förlänga Queen Cup.

Puppstadium

När det är dags för en queen-bee larv till förpuppning, sjuksköterskan bina tätning hennes cell med vax. Drottningen stannar i cellen för sju och en halv till åtta dagar, från en vit, ormlika larver till en helt mogna, bevingade bi. Kosten för kungliga hjälper gelé bidrottning utveckla speciella egenskaper som satte henne bortsett från arbetstagare bin, bland annat en större mage och en slät gadd som hon kan använda för att svida om och om igen.

Vad händer efter en Queen Bee luckor?

Vanligtvis finns flera visen larver upp samtidigt. Vad händer efter en ny bidrottning (sk Virgin Queen) luckor beror på vad som händer i bikupa på den tiden. Om Virgin Queen har höjts för att ersätta ett misslyckat eller döda drottning och att avvecklingen inte är svärmar, hon kommer jaga pupating drottningar som fortfarande sover i sin drottning koppar och döda dem. Då, om den gamla drottningen finns fortfarande kvar, kan hon slåss henne till döds. Eller kan bikupa döda den gamla drottningen genom att kväva henne, packa sina kroppar runt henne tills hon blir överhettad. Men om avvecklingen vimlar, arbetstagare bin behålla de nya drottningarna från att döda varandra eller de befintliga drottningen. Den nuvarande drottningen sätter sedan upp en ny koloni med några av arbetarna. Om det finns tillräckligt med arbetskraft för att skapa ytterligare svärmar, en eller flera av de nya drottningarna kommer att gå med varje svärm. När svärmande är klar, men om det finns mer än en bidrottning i en koloni, kommer drottningar kämpa till döden. Sedan börjar de överlevande drottningen kompisar och lägga ägg för kolonin.

    
    Copyright © 2011 give2all.org