välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

röda lönnen fakta

Postad av : Camilla Näslund

Röd lönn, eller acer rubrum, är en östlig nordamerikanska lövträd känd för sin lysande röda höst lövverk. Det är en av de första träden att ändra färg

Habitat Range

De olika röda lönn sträcker sig från östkusten till Mississippi-floden, och från New Foundland till Florida. I norr växer den bäst i blött skog och bottomlands, och i söder, på torra bergsområden. Den gillar ljusa solen till partiell skugga.

Storlek Age

Röda lönnar är snabbväxande och kan nå 40 meter till 90 meter hög och 150 år. Koffertar bli upp till 30 inches i diameter. Kronan är rundad när mogen och spänner 25 meter till 40 meter i bredd.

Blad

Bladen, ofta trekantiga, är 3 inches till 6 inches bred med tre till fem flikar. De har grunt, vass vinklad klyftor mellan loberna och grovt räfflad (med tänder). Bladet är glänsande gröna på ovansidan och ljusgröna på undersidan, och det blir orange-röd till lysande rött i höst.

Seeds

fröna, dvs Samaras har två vingar att hjälpa dem i spridning med vinden och är rödaktig i färgen. Knopparna och kvistar är rödaktiga också.

Bark

Unga träd har slät, ljusgrå bark, som mörknar och blanketter klippor och åsar med löptid. Barken av medelstora träd har ibland en tydlig koncentrisk ringsignal.

Använder

SAP kan användas för att göra lönnsirap, men det är inte lika hög kvalitet som för sockerlönnarna. Dess virke används för billig möbler, ved och band järnväg.

    
    Copyright © 2011 give2all.org