välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur fungerar en stereoskopet arbete?

Postad av : Jeanette Morales

Vision

En stereoskopet är en enhet som används för att visa par av fotografier som en 3-D bild. För att förstå hur en stereoskopet fungerar krävs en grundläggande förståelse av människans vision. Människor ser på vad som kallas Binokulärseende, där båda ögonen används för att producera en enda bild. I genomsnitt mänskliga ögon är ungefär 60mm mellanrum. När vi tittar på något, till exempel en person som går mot oss eller ett träd i fjärran, får näthinnan i varje öga en plan, tvådimensionell bild av samma sak i något olika vinklar. Ögonen sända dubbla bilder till hjärnan, som slår sig samman de två bilderna till en 3-D representation av bilden. Målet för en stereoskopet är att artificiellt härma denna process.

Fotografier

Att fotografera för att användas med en stereoskopet är en bedrägligt komplicerad uppgift. Det är inte så enkelt som att ta ett fotografi med din kamera, rör sig något åt vänster eller höger och tar en sekund fotografi. Verkligheten är att det finns lite utrymme för fel. Fotografierna måste tas på exakt samma plan. Brännvidd, slutartid och objektiv som används måste vara detsamma för båda fotografier. Det finns många metoder för att uppnå detta enhetlighet. Det finns kameror med många linser som kan utföra uppgiften, men de kan vara oöverkomligt dyr. Det enklaste sättet är att använda två kameror som är monterade på en bar för att hjälpa fotografer att nå 3-D bilder, och sedan ta bilder samtidigt. En av kamerorna är ansluten till en bild mekanism som gör att avståndet till anpassas så att ämnen på varierande avstånd. Det finns ingen universell regel om exakt hur långt isär kamerorna ska vara, men Bob Manekshaw s PhotoStuff webbplats finns en referens diagram utvecklats av Dennis Brown. Dåligt koordinerade fotografier i allmänhet inte kommer att göra en ordentlig bild.

Stereoskopet

Verklig stereoscopes har varit i bruk sedan 1840-talet och har gått igenom ett antal olika utföranden, men de grundläggande principer som styr deras funktion är desamma . Fotografierna är monterade i par mot varandra. Den massproducerade View-Master stereoscopes uppnå samma effekt genom att montera bilder på runda papper som roterar par bilder. Ljus, antingen naturlig eller artificiell, är placerad bakom bilderna. Det finns två tittar öppningar, en för varje öga. Den vänstra öga visas bara en av de par fotografier och höger öga visas endast den andra. Hjärnan tolkar sedan de två bilderna på samma sätt som gör live-bilder och konstruerar en 3-D representation av de två bilderna.

    
    Copyright © 2011 give2all.org