välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur komma vatten renas?

Postad av : P-O Lennartsson

Process

Grundvattnet kan få förorenat på flera sätt. De vanligaste syndarna är läckande lagringstankar under jord, deponier och farligt avfall webbplatser. Avloppsvatten som inte har behandlats korrekt vid behandlingsanläggningar är också en annan källa.

Det finns två metoder för att rengöra vatten, kemiskt eller på naturlig väg. Vattnet för att dricka, bad och tvätt behandlas i ett vattenreningsverk. Detta vatten renas genom flera steg, det första av dessa är screening. Här rinner vattnet genom ett rör med en skärm som fungerar som en sil för att ta bort större föremål i den.

Sedan är det flockning eller förtydligande, där kemikalier tillsätts som separata de mindre partiklarna som inte elimineras under screening process. Den tredje processen är filtrering, passerar där vattnet genom fin sand som fångar oavsett kvar av de kemikalier som används i det andra steget.

Den sista och sista steget är klorering. Klor tillsätts till vattnet för att skydda mot bakterier eller andra föroreningar som fortfarande kan vara i vattnet. På alla stadier i denna process, är prover av vattnet tas och testas för att bedöma om förfarandet är effektivt och vattnet blir rengöras på ett korrekt sätt.

Natural Rengöring

Det naturliga rening av vatten sker så den rör sig från marken, sjöar, hav och växter och får omvandlas till moln. När vattnet färdas genom marken, blir det filtreras på ett naturligt sätt, ungefär som hur det är i filtreringen där det passerar genom sand. Vattnet blir också naturligt renad som flyter genom vissa typer av ekosystem, särskilt i våtmarker.

New Technology

Farliga kemikalier, bakterier och andra föroreningar kan tas bort från vattnet med en ny teknik som kallas nanoteknik. Nanoteknologi sägs vara mycket mer effektivt och billigare än konventionella metoder för vattenrening. Ett team på Ian Wark Research Institute vid University of South Australia har föreslagit att nanotekniken kan lösa de globala problemen rent dricksvatten. Aktiv partiklar av kvarts som kallas Surface Engineered Silica (SES) har testats för att visa att de kunde ta bort patogener, virus och biologiska molekyler effektivt. Denna innovativa nya teknik för rening av vatten kan bidra till att avvärja sjukdomar och tillhandahålla säkra dricksvatten för miljontals människor över hela världen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org