välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad händer när en bidrottning dör?

Postad av : Valon Istrefi

Död

Varje bee koloni behöver en bidrottning. Av alla de tusentals bin som bebor en typisk koloni, kan bara drottningen reproducera. Följaktligen är hennes död en stor händelse. För att garantera kolonins överlevnad kommer arbetstagare bin arbete för att få en ersättare klar för drottningen om hon är gammal eller inte producerar en tillräcklig mängd av ägg. Denna process kallas supercedure. Även bidrottningar kan leva i 5 till 7 år, låg yngre drottningar fler ägg. Så i bisamhällen som förvaltas av en människa biodlare kan supercedure processen induceras genom att avsiktligt skadar drottningen. Om drottningen dör oväntat, kommer arbetarna att höja nödsituation drottningar genom att byta larver arbetsbi till en diet av bidrottninggelé, en speciell mat som vänder kvinnliga biet larver i bidrottningar. I förvaltade nässelfeber, kommer biodlaren ger ofta en ny drottning istället för att låta akuta drottningar att göra anspråk på tronen, eftersom de ofta mindre och inte så produktiv.

Arv

Under supercedure processen arbetstagare bin bygga celler som kallas "drottning koppar" att hysa de ersätts larver bidrottning. I en nödsituation är regelbundna arbetsbi avel celler utvidgas. I både supercedure och nödsituationer, arbetstagare höja oftast flera ersättare drottningar. Endast en av dessa damer kommer att överleva. Äran för överlevnad går till den första drottningen att ta sig ur sin Queen Cup. Hon kommer sticka den andra drottningar till döds innan de lämnar sina celler. Då, om den gamla drottningen fortfarande lever, kan hon döda henne också. Eller så kanske arbetarna döda den gamla drottningen genom vad som kallas "gosa död" kring henne och trycka på henne tills hon blir för varm och dör. Efter den gamla drottningen är död, kommer den nya drottningen söker sig manliga bin från andra bikuporna för att para sig med att se till att kolonin inte blir inavlade. När hon har parat, kommer den nya drottningen tillbringa resten av sitt liv lägger ägg, som matas och klippt av ett följe av drönare.

Queenless Hive

Om en drottning dör oväntat och de anställda inte kan höja en nödsituation drottning för att ersätta henne, kommer kolonin misslyckas. Stimuleras av avsaknaden av en drottning och feromoner hon utsöndrar liksom avsaknaden av nya larver kommer arbetstagare bin börjar ibland lägga ägg. Har dock endast bidrottning instinkten och förmåga att para sig. Ägg som av arbetstagarna kommer fortfarande kläcks, men eftersom de inte är befruktade kommer de alla vara drönare, eller manliga bin. Drones inte samlar in någon mat eller utföra något arbete, så antalet produktiva bin kommer att krympa tills kolonin försvinner. Det enda hoppet för en queenless bikupa är för en ny drottning skulle införas från och utanför kupan med en biodlare.

    
    Copyright © 2011 give2all.org