välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar egenfrekvensen

Postad av : Jan-Olof Stoor

Den naturliga frekvens, även känd som den grundläggande frekvensen, avser hur många gånger en viss händelse kommer att ske på en sekund. Detta kan vara hur många gånger ett instrument resonans, eller hur många gånger en stång vibrerar. Om de naturliga frekvens överskrids kan ett objekt bryta. Till exempel vibrerade Tacoma Narrows Bridge förbi sin naturliga frekvens och kollapsade

Du behöver:. .
Calculator
Skala.
Rod.
Vikt.
Stelhet Tabell.

Beräkning av egenfrekvens


1.
Bestäm massan av vikt på änden av stången genom att placera det på skalan. Ta inte med staven. Till exempel kan en massa vara fem kilo. Detta kommer att m i ekvationen.
2.
Bestäm stelhet utifrån vad materialet genom att konsultera en styvhet bord. Till exempel kan en plast stav har en stelhet i tjugo Newtonmeter. Detta kommer att K i ekvationen.
3.
Anslut värden för massa och styvhet i ekvationen egenfrekvens är lika med kvadratroten av den mängd stelhet dividerat med massa dividerat med två pi . Från exemplet ovan, dela tjugo Newton kvadratmeter med fem kilo för att få fyra hertz kvadrat. Ta roten och du får två hertz. Dividera två hertz med två pi och resultatet blir en över pi, eller cirka 0,32 hertz.

F=(1 /2u03C0) * u221A (k /m)

tips och varningar


Var
  • noga med att använda samma uppsättning enheter för varje steg. Till exempel, om man mäter massan i kg, måste du använda Newton meter för styvhet.
  • Enheten för naturliga frekvens är hertz, eller händelser per sekund, så om den naturliga frekvensen är fem hertz, som innebär att det förekommer fem gånger per sekund.
    
    Copyright © 2011 give2all.org