välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man skapar en karta skala

Postad av : Magnus Ekblad

Kartskalor hjälpa användare att förstå hur stora ytor representerade egentligen är. De är användbara för att planera en semester, eller bestämma hur långt något eller någon behöver resa. Oavsett storleken på kartan och kartan skalor är lätt att skapa. Du behöver veta några riktiga avstånd för att skapa rätt förhållande, och med några verktyg som du kan skapa en skala som exakt motsvarar avståndet mellan två punkter

Du behöver:. .
Karta
Känd sträcka mellan två punkter.
Härskare.
Räknare.


1.
Hitta en plats på kartan där du vet avståndet till en annan plats. Till exempel välja avståndet mellan två stora städer som New York och Chicago (711 miles). Se resurser för avstånd mellan två adresser.
2.
Mät avståndet på kartan med en linjal i inches, centimeter eller millimeter. Skriv ner känd sträcka bredvid det uppmätta avståndet (från linjalen).
3.
Dela känd sträcka med antal mätt med linjalen. Till exempel, om kartan avståndet mellan New York och Chicago är 3 inches, dividera 711 miles med 3 inches för en följd av 1 tum=237 miles.
4.
Rita en linje 1 tum (eller annan vald måttenhet) i hörnet av kartan. Skriv ner på skalan under linjen.

Tips och varningar


  • Använd Internet för att hitta faktiska avstånden mellan två kända platser. Se till att du får en mätning som är en rak linje, och att inte köra miles.
    
    Copyright © 2011 give2all.org