välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel av en stjärna

Postad av : Valon Istrefi

Du behöver:
vattenfritt natriumacetat
. Avjoniserat eller destillerat vatten.
Liten glasflaska med propp eller lock.
Andra behållare stor nog att rymma de små glasbehållare.
Exakt balans eller skala.
Mätglas.
Omrörning.
Värmeplatta med kontroll.
Termometer.

Stjärnor sker främst av kärnreaktioner, en kärnfusion process som använder väte och helium gas som primärt bränsle, med en variation av andra faktorer, såsom kol och syre. Eftersom stjärnorna kräver så stora mängder av dessa element, de är bara skapas i nebulosor, där gaserna finns i överflöd. Nebulosor är stora moln av gas och element som samlas ihop under den utbredda kraft av sin egen gravitation och kan dussintals ljusår. Som allvaret i nebulosan skift och pooler, började vissa områden att koncentrera sig och dra ihop. Dessa kallas protostjärnor. Under rätt förutsättningar kan en protostjärna hålla avtal inom de växande kraft av dess allvar, vilket gör att temperaturen inne stiga förrän kärnfusion uppnås och det massiva trycket inuti är lika med trycket att samla allvar utanför, skapa en stjärna.

Stjärnor kan bara använda de gaser som de skapades med för bränsle, så från första ögonblicket av deras balans de har en begränsad livslängd. För de flesta av stjärnans liv, brinner det genom sin vätgas, känd som "huvudserien" fasen av en stjärnas kärnfusion. Detta ger energi som värme och ljus, tillsammans med några helium och överskott partiklar. Under den tidiga delen av dess viktigaste sekvens, kommer en stjärna brinna antingen snabbt eller långsamt, beroende på dess storlek. Mindre stjärnor tenderar att bränna långsammare, medan jättestjärnor bränner genom deras bränsle mycket snabbare. Vid slutet av sitt liv, går en stjärna genom flera olika förändringar. Som bränsleförsörjning tryter, kommer stjärnan kontraktet runt överblivna helium, tills trycket inne blir så stor att stjärnan uppnår kärnfusion med helium och växlar från brinnande mest väte att bränna igenom helium. Denna sista explosion av energi gör att stjärnan att expandera till en röd jätte (färgen förändras också på grund av bränsle) eller en röd jätte super, beroende på den ursprungliga storleken. Dessa röda jättar är ofta många gånger större än den ursprungliga stjärnan.

Så småningom kommer heliumfusion spendera själv också, och stjärnan kommer att lämnas kvar med alla överflödigt material det har skapat, inte längre kan försörja sig internt mot trycket av gravitationen. När mindre stjärnorna når detta stadium, driver allvar allt material bort och ut i en liten nebulosa, en så kallad planetarisk nebulosa. Själva kärnan av stjärnan kommer sedan att fortsätta att brinna med den sista i sitt bränsle reserver, vilket skapar en mycket varm, mycket liten stjärna som kallas en vit dvärg (även om de också kan hittas i olika färger, såsom blått dvärgar). När den vita dvärgen bränner sig borta blir det i huvudsak en massiv aska utan fusion, en så kallad svart dwarf. Large stjärnor som förvandlas till super jätte följa en annan väg. Deras gravitationskollaps är så stark att istället för att bilda en nebulosa de exploderar utåt i en enorm reaktion som kallas en supernova, en mycket kort och mycket ljusa explosion. Denna supernova reaktion ger en tät brunn allvar bakom, är alla komprimerade runt av stjärnan. Om stjärnan var mycket stora (flera gånger större än vår sol) så allvarlig och kommer att kollapsa på sig själv, snedvrider rumtiden och skapa ett svart hål. Om stjärnan var mindre, bildar vad som kallas en neutronstjärna, en mycket liten, mycket tät sfär av packad skapade neutroner och tvingade tillsammans med den intensiva allvar. Medan svarta dvärgar kan så småningom sönder och blir delar av nebulosan, neutronstjärnor brukar bo helhet.

Nebulosan skapad av genomsnittliga stjärnor kommer så småningom smälter samman och börja skapa nya stjärnor själva, förnya cykeln. Beroende på hur stjärnan interagerar med sin omgivning, kan det passera även genom alternativa skeden, såsom bruna dvärgar, misslyckats eller stjärnor som finns som enorma områden av gas. Variabel och dubbelstjärnor kan också skapas.

    
    Copyright © 2011 give2all.org