välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel ett lejon

Postad av : Jan-Olof Stoor

Lions är en av de största rovdjuren i savann regioner och nå en längd av 8 till 9 meter beroende på kön och väger så mycket som 400 kg. , Honorna oftast är 50 till 100 kg. lättare. I det vilda lejon lever i genomsnitt 12 år, honorna lever något längre. Ute på slätten de kan nå hastigheter av 30 km /h vid jakt och hoppa upp till 12 meter.

både kön och klimatförhållandena påverkar livscykeln för lejon. Eftersom både manliga och kvinnliga lejon leva på den varma savannen regionerna, där öken övergår i djungeln, de lever sina liv baserat på värmen. För att spara energi flesta lejon koppla av eller tupplur under de varmaste delarna av dagen, som söker avskildhet i träd eller vatten källor. Dessa långa perioder av vila följs av skurar av samordnad verksamhet, när lejonen samla och jaga i närheten växtätare såsom zebra. Lions kan se i svagt ljus och oftast jagar på kvällen eller på natten när villkoren är svalare och bytesdjur är mindre medvetna. Både kön och klimatförhållandena påverkar livscykeln för lejon. Eftersom både manliga och kvinnliga lejon leva på den varma savannen regionerna, där öken övergår i djungeln, lever de sina liv baserat på värmen. För att spara energi flesta lejon koppla av eller tupplur under de varmaste delarna av dagen, som söker avskildhet i träd eller vatten källor. Dessa långa perioder av vila följs av skurar av samordnad verksamhet, när lejonen samla och jaga i närheten växtätare som zebra. Lions kan se i svagt ljus och oftast jagar på kvällen eller på natten när villkoren är svalare och bytesdjur är mindre medvetna. Kvinna lejon, på moget, välja om eller inte att stanna kvar med sin nuvarande stolthet. Äldre kvinnor som redan finns kommer att trakassera dem och tvingar dem till mindre bråk och gör livet obekvämt för de unga lejonen. Om honorna stå upp för en sådan behandling och vistelse i stolthet, är de till slut accepteras och bli en del av ett ledande manliga harem. Om de inte kan stå trakasserierna de lämnar stolthet så väl och blir nomader. Dessa honor vandra tills den antagits av en annan stolthet (ovanligt) eller blir en del av en ny stolthet under en nomad lejon.
När bosatte sig i en säker position stolthet, lejon leva resten av sina liv i en förutsägbar cykel. Kvinnor utgör ryggraden av jakt expeditioner, använder sin snabbhet och smidighet att fälla bytesdjur medan hanen lejon, när de deltar använder sin styrka och vikt för att få större djur ner. Äldre lejon småningom duka under för sjukdomar, dödas av en konkurrerande eller drivas bort från den stolthet i en av omsättningar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org