välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel numbats

Postad av : Ulf Friberg

Den numbat (även känd som bandad myrslok eller walpurti) är en liten, färgglad australiska pungdjur som lever helt på termiter, konsumera så många som 20. 000 varje dag. Bland pungdjuren är numbat ovanligt av två skäl: det är strikt dagaktiva, och det behöver inte en förvaringspåse sin unga

dräktigheten.

Som de flesta pungdjur, numbats har en kort graviditetslängd period. Cirka 14 dagar efter parningen, ger mamman numbat födseln till tre eller fyra små och underutvecklade ungar.

spädbarn

Den lilla, hårlösa baby numbats krypa till moderns spenar där de klamrar sig fast vid hennes päls och diar för de kommande sex månaderna. Utan skydd av en påse, de unga faller ofta från modern och dö.

Tonåren

När de unga är cirka sex månaders ålder, tar bort mamman försiktigt dem från hennes kropp och lämnar dem i en håla under dagen. Ibland hon bär dem med sig på ryggen. De fortsätter att sjuksköterska på natten tills de blir självständiga.

Vuxen ålder

Numbats lämna sin mors lya och gå ut på egen hand på ca 10 månader gammal. Honorna blir könsmogna vid ett års ålder, men män inte börja söka en partner tills de är två år gamla.

Reproduktion

Man numbats locka kompisar genom att sprida oljan från körtlar på bröstet över stenar och stockar . Den manliga och kvinnliga vistas tillsammans endast en kort stund medan parning, och sedan återvända till sina egna separata områden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org