välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför ändrar pennies färg?

Postad av : Camilla Näslund

Korrosion

Liksom alla material tillverkade av koppar, pennies är föremål för korrosion. Även koppar är resistent mot de flesta typer av material, det brukar korroderar när de utsätts för syre, svavel eller ammoniak. Detta innebär att en krona fräter när de är enbart utsätts för syre i luften vi andas varje dag. Den koppar reagerar med syre molekyler i en process som kallas oxidering. Efter oxidation har skett, lämnar biprodukt av denna reaktion ett lager av grön hinna på ytan av öre. Denna gröna filmen kallas ibland patina och anses vara en önskvärd effekt när den utvecklas på vissa andra koppar. Den vetenskapliga termen för detta gröna lager av korrosion är koppar-hydroxid-karbonat.

Olika färger på ett Penny

Före 1982 fanns slantar tillverkad av 95 procent koppar, med cirka 5 procent zink innehåll. Eftersom priset på koppar steg, blev kostnaden för detta material för dyra för penny produktion. För att behålla samma utseende för penny till ett lägre pris, var formeln ändrats så att 95 procent av de penny var zink och cirka 5 procent var gjorda av koppar. Denna skillnad i sammansättningen hjälper till att delvis förklara de olika färgerna en korroderad öre kan ta. Eftersom zink tenderar att korroderar snabbare än koppar, nyare pennies tenderar att bildas mörkare grön eller svart lager som korroderar. Förändringen från grönt till svart är ett tecken på progressiv korrosion. Det inträffar när koppar-hydroxid-karbonat på öre yta reagerar vidare med syre och fukt i luften för att bilda kopparsulfider. Äldre pennies aldrig kan nå denna nivå av korrosion och därmed upprätthålla en ljusare grön kappa.

Silver Pennies

Medan öre kännetecknas av koppar nyans kan vissa personer snubbla över ett silver öre någon gång under sin livstid . Det finns flera faktorer som du kanske kan tillskriva denna silverfinish. Under andra världskriget var koppar leveranser ransonerad för krig leveranser. Under denna tid var slantar av stål och zink, vilket ger dem en silvrig färg som liknar den för andra mynt. Dessa mynt är daterade med år 1943 och anses vara samlarobjekt, men de är inte exceptionellt sällsynta.

ett silvermynt med en senare tidpunkt kan ha orsakats av en av två metoder. Först en populärvetenskaplig experiment för kemi studenter är att använda ett öre för att förklara hur elektrolytisk fungerar. Som en del av detta experiment, studenter dopp koppar pennies i zink, som omfattar koppar och ger öre ett skinande silverfärg. Det är också möjligt att en regelbunden koppar öre var doppade i syra, vilket tar bort den tunna koppar beläggning, vilket innebär att endast den silver-färgade zink kärna.

    
    Copyright © 2011 give2all.org