välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om Greenpeace och valfångst

Postad av : Magnus Ekblad

Greenpeace grundades under den vägledande principen att skydda miljön och rädda utrotningshotade arter. Greenpeace kampanjer har varit framgångsrika i att hjälpa till att skapa större lagar för skydd av valar genom att dra medias uppmärksamhet till den svåra situationen för valar

Historia

Greenpeace var första grundades 1972 i Vancouver, Kanada, för att stoppa kärnvapenprov att USA utförde i Alaska. Deras första sammandrabbningen med Kustbevakningen bidragit till att få världens uppmärksamhet mot kärnvapenprov pågår och att Greenpeace själv. Sedan dess har deras politik förändrats till att omfatta miljöfrågor som förstörelsen av haven, växthuseffekten och valfångst.

Funktioner

Greenpeace inledde sin anti-valfångst kampanj år 1975 när det började att använda sina egna fartyg till konfrontera valfångst fartyg. De är emot alla typer av kommersiell valfångst drift. Förutom deras konfrontationer med valfångst skepp, de har också fortsatt att sätta press på den internationella valfångstkommissionen att fortsätta förbud mot kommersiell valfångst som sattes på plats 1986. År 2007 förde man choklad valarna att dela ut till deltagarna vid IWC-mötet i Japan.

Betydelse

Greenpeace har drabbat samman många gånger med japanska valfångare, som Greenpeace anser bedriver kommersiell valfångst genom att påstå att de är för vetenskaplig forskning. Demonstranter rum sig ofta mellan valfångst fartyg och valar själva. I januari 2008, jagade Greenpeace fartyg Esperanza ner japanska valfångsten fartyg i södra helgedomar havet val, vilket Japan senarelägga valfångst medan Greenpeace var närvarande. I reklamkampanjer till Japan har Greenpeace sagt att det är valfångst i stor skala kommersiell drift att de protesterar och inte äta av valkött i den japanska kulturen. Under 2006 släpade Greenpeace enligt uppgift till den japanska ambassaden i Berlin en död sillval att de hade hittat strandad att protestera deras fortsatta valfångst i södra oceanerna.

Överväganden

Greenpeace har låtit sig kritik från före detta kollega Greenpeaceaktivist Paul Watson , grundare av Sea Shepherd. Sea Shepherd anses vara ännu mer anti-valfångst än Greenpeace och har gjort gällande att ha sjunkit flera valfångst fartyg. Watson har uppgett att Greenpeace är hyckleri eftersom de inte har några invändningar mot valfångst som princip. Watson har även kritiserat Greenpeace för att delta i valfångst genom bogsering slaktade val som en förmån för Inupiat valfångare. År 2006 var Greenpeace förbjöds från St Kitts där en IWC-möte skulle äga rum. Detta berodde huvudsakligen på grund av säkerhetsproblem.

Tidsplan

År 1972 var Greenpeace grundades. Även i 1972 sjunker antalet blåvalar (den största däggdjur på jorden) nedan 6. 000. År 1975 vänder Greenpeace sin kampanj för anti-valfångst. År 1979 driver de anti-valfångst lobbyn IWC att utveckla en val fristad i Indiska oceanen. År 1986 införs IWC ett moratorium för kommersiell valfångst. År 1987 börjar Japan en vetenskaplig valfångst program. År 1994 är ett amerikanskt val fristad skapas. År 2000 Greenpeace fartyg konfrontera först en japanska valfångstflottan i södra Whale Sanctuary. År 2007, en brand ombord på japanska valfångstfartyg Nisshin Maru orsakar ett tidigt slut på valjakten säsong. Greenpeace erbjuder sig att bogsera fartyget ut från södra vatten

    Previous:nothing
    Next:om produkter tillverkade av valar
    
    Copyright © 2011 give2all.org