välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför är Panamakanalen så viktigt?

Postad av : P-O Lennartsson

Fram till Panamakanalen blev färdig, hade en kapten som ville resa från New York till San Francisco för att gå hela vägen runt på kontinenten i Sydamerika. Passerar den södra spetsen var mycket farligt på grund av närheten till Antarktis och Sydpolen. Panamakanalen kortar resan från 13. 000 miles till 5. 200 miles

Betydelse

Den spanska upptäcktsresanden Balboa vägde förmån för en kanal som går genom den smalaste delen av Centralamerika så tidigt som 1515. Några av de miljontals ton av stenar och jord schaktas från kanalen själv användes för att bilda ett nytt område på 500 hektar längs Stilla havskusten i Panama. Namnet på staden på detta land är Balboa, en hyllning till sin idé århundraden senare. Övriga schaktmassor blev en ö till en halvö, och mer dumpades i Panama djungeln.

Historia

Den franska startade projektet att bygga Panamakanalen år 1880, men USA slutfört arbetet. Medan den franska var i avgift, upp till 2200 personer kan ha dött av olyckor och malaria och andra myggor sjukdomar så utbredda. En annan 5. 609 människor dog när USA var i avgift. Totalt har 56. 307 anställda mellan 1904 till 1913 att bidra till byggandet av kanalen, enligt myndigheten för Panamakanalen.

Geografi

Panamakanalen nedskärningar näset i Panama i en kanal för fartyg som ansluter Atlanten med Stilla havet. Det är 50,72 miles lång och innehåller tre uppsättningar av lås som gör att vatten kan stiga och falla, så att fartygen kan röra sig genom den smala klyftan. De klarade sig genom särskild lokomotiv som heter mula.

Storlek

Daily, 34 fartyg betalar en avgift för att passera Panamakanalen, men mycket stora militära bärare är för stora för att passa. Sjuttio procent av det gods som USA import och export går via denna kanal. Det kostade mer än $ 380 miljoner till att bygga och tog mer än nio år att slutföra.

Fördelar

En av de oväntade fördelarna med att bygga Panamakanalen var upptäckten att myggorna bära gula febern och malaria. Överste William C. Gorgas var i uppdrag att förbättra de sanitära förhållandena vid kanalen plats 1904. Han krediteras med utrotningen av gula febern från området. Han eliminerade också de råttor som transporteras böldpest. Vid den tid då kanalen var färdig, det var mycket mindre malaria på grund av Gorgas arbete.

Överväganden

USA kontrollerade Panamakanalen under 1903 fördrag. Detta förnyades 1977 men under 1999, kontroll av kanalen skickas till regeringen i Panama. Den US Southern Command huvudkontor fortfarande nära Panamakanalen.

    Previous:nothing
    Next:om spindlar med vingar
    
    Copyright © 2011 give2all.org