välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad behöver bakterierna behöver för att leva?

Postad av : P-O Lennartsson

Bakterier är bland de mest skilda organismer på planeten. De finns i så många olika typer av livsmiljöer och varierar mycket om deras fysiologiska tolerans. Därför är kraven bakterierna måste leva skiljer sig från art till art, även om det finns några gemensamma krav

Historia Bakterier var bland de första livsformer. Men var folk ovetande dessa små organismer existerade fram till slutet av 1600-talet när Antonie van Leeuwenhoek ses bakteriecellerna för första gången under ett primitivt mikroskop. Under de närmaste hundra åren, blev mikroskop mer och mer sofistikerade och området bakteriologi har blommat.

Geografi Bakterier finns i en större variation av livsmiljöer än någon annan organism på jorden. Varje art av bakterier har miljöer där den trivs. Exempelvis termo bor i höga temperaturer, medan acidphiles lever i sura miljöer. Där bakterier lever ofta bestämma deras krav på livet.

Funktioner

För att leva, bakterier behöver en källa till mat och en bostad som ligger inom deras fysiologiska tolerans. Bakterier varierar från art till art med avseende på mat krav, men alla kräver näring av något slag från en extern källa. Mat källor används flitigt av människor är särskilt sårbara för bakterietillväxt, eftersom de är särskilt näringsrik. Vissa bakterier arter kräver inte mat i sig, men kan producera sin egen näring mycket som en växt gör genom fotosyntesen. Dessa bakterier arter är mindre vanliga, dock.
Bakterier behöver också fukt för att frodas. Bakterier lever inte länge på hårda, kalla ytor utan fukt, och mat som är frystorkade inte kan stödja bakterier.
De fysiologiska toleranser av bakterier också variera från art till art. Vissa arter kan frodas i mycket saltlösning villkor, medan andra kommer att dö omedelbart. Andra frodas under syrefria villkor, medan några kommer att dö utan syre.

Fördelar

Det finns många arter av bakterier som gynnas människor. Vissa bakteriearter är ansvariga för jäsning och skapandet av livsmedel såsom pickles och surkål. Andra bakterier har förmågan att smälta föroreningar, och kan användas för att städa upp miljön spill. Det finns också miljontals bakterier som lever i människans matsmältningssystem, från munnen till tjocktarmen, som bidrar till att smälta maten och producera vitaminer livsviktiga.

Varning

Vissa arter av bakterier är sjukdomsframkallande, vilket innebär att de har potential att orsaka sjukdom. Sjukdomar som syfilis, kolera, böldpest och stelkramp är alla orsakade av bakterier. Lyckligtvis är många av dessa sjukdomsalstrande bakterier lätt dödas med antibiotika, men det finns några arter som blir resistenta mot behandling med traditionell antibiotika.

    Previous:nothing
    Next:om elpistoler
    
    Copyright © 2011 give2all.org