välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om bana av asteroider

Postad av : Jan-Olof Stoor

Asteroider är bitar av stenar i rymden som kretsar kring solen i vårt solsystem. I allmänhet är de små, men vissa kan vara ganska stort. Ceres, den första upptäcktes, omkring en fjärdedel diametern på vår egen måne. Alla de kända asteroider i solsystemet skulle nästan lika massan av månen. Även asteroider runt solen, gör de inte det på samma sätt jorden gör

Identification

De flesta av asteroider finns i regionen utrymmet mellan Mars och Jupiter som kallas asteroidbältet. Forskarna räknar med att det kan finnas så många som en miljon asteroider i denna region, inklusive Ceres och några av de andra större asteroider. Asteroider som upptäcks får ett antal, med upp till 90. 000 hittills med en numerisk benämning. Utrymmet mellan asteroider i bältet är enorm. Banor av dessa objekt är elliptiska.

Effekter

Ibland en asteroid kommer att påverkas av gravitation på Mars eller Jupiter, den största planeten i solsystemet med råge. Detta inflytande kan sedan kasta bana asteroiden bort och ge den en ny. De månar Mars-Phobos och Deimos-tros vara två sådana asteroider som var "fångad av allvaret i Mars för miljoner år sedan. De nu omloppsbana Mars på samma sätt som våra månen kretsar kring jorden. I själva verket har det vissa asteroider observerats kretsande varandra även när de gör sin väg runt solen.

Typer

När en asteroid lämnar Belt av någon anledning tar det på en ny bana. Dessa banor överlappar ofta, eller gå in, det planeternas banor. De som kommer innanför bana Mars kallas jordnära asteroider och är vidare indelade i andra klasser beroende på hur nära man kommer till jordens omloppsbana. Apollo-asteroiderna och Atens asteroider kommer närmast jorden.

Historia

Asteroids ha kolliderat med jorden i det förflutna, med det senaste exemplet som händer i Sibirien 1908. Objektet, misstänks vara en asteroid, exploderade miles ovanför jordens yta med motsvarande effekt på 20 megaton TNT, plattas träd över en 830-kvadrat-kilometer region i glest befolkade landsbygden. Denna asteroid ansågs inte vara större än 165 meter i diameter.

Överväganden

andra asteroider som har banor som ger dem inom räckhåll för jordens kallas Amor och Arjuna asteroider. De Amor asteroider korsa bana Mars men aldrig riktigt nå jordens omloppsbana. De Arjuna asteroider har banor som aldrig tar dem någon längre bort från solen än jordens bana. Dessa asteroider är svåra att upptäcka på grund av att de närmar sig jorden från "dagtid" delen av himlen.

    Previous:nothing
    Next:vad är en exponent?
    
    Copyright © 2011 give2all.org