välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

för-och nackdelar med kärnkraft

Postad av : Valon Istrefi

Frågorna kring kärnkraft har funnits sedan den först föreslogs som en livskraftig energikälla på 1950-talet. Frågor om säkerhet och långsiktig stabilitet har plågat branschen från början. Omständigheterna varit behandlas ytterligare efter ett antal ryska atomubåtar lidit katastrofer medan till sjöss. När Three Mile Island kraftverk drabbats av en partiell härdsmälta 1979, bara 12 dagar efter utgivningen av en anti-kärnkraft filmen The China Syndrome, pressade många amerikaner regeringen och industrin att sluta tillverka kraftverk i USA.

växthusgaser

kärnkraftverk genererar väldigt lite koldioxid, en av de viktigaste komponenterna i växthusgaser. Enligt en rapport som offentliggjordes i juni 1999 av det amerikanska Department of Energy, konstaterade organisationen att kärnkraft är den enskilt mest effektiva avgasrening. Produktionen av el med hjälp av kärnreaktion skulle väga 700 miljoner ton koldioxid närvarande skapas per år.

Tillgänglighet

Kärnkraft är fullt kapabel att installeras när som helst. Tekniken att bygga kärnkraftverk finns och är för närvarande används av ett antal länder, främst Frankrike, för att producera höga nivåer av el. US Environmental Protection Agency (EPA) att 1 ton uran producerar mer energi att flera miljoner ton kol eller fat olja. Denna teknik kan genomföras under loppet av några år av byggtiden.

Radioaktivt avfall

det största problemet när det gäller kärnteknik är avfall som genereras. Detta omfattar även förbrukade uran stavar samt kostymer och verktyg som bestrålas under dagen till dag användning. Dessa material måste hållas i säkert komplex bort från mänskligt räckhåll eller möjliga miljöpåverkan. EPA uppskattar att detta material måste förbli lagras i minst 10. 000 år. Den långsiktiga faktum med denna lagring är således långt otänkbart av civilisationens normer. Ingen har försökt att hålla objekt säker så länge.

Terrorism

Trots skärpta säkerhetsåtgärder har vidtagits för att skydda kärntekniska anläggningar, kommer ökningen av den nuvarande infrastrukturen utgör ett nytt hot mot säkerheten för amerikanerna. Kärntekniska anläggningar är en känd terrorist mål, tillsammans med nukleära lagringsutrymmen. Det amerikanska Department of Homeland Security sägs att en kärnkraft anläggning inte kunde motstå en attack som liknar World Trade Centers den 11 september 2001. Detta skulle innebära att radioaktiva ämnen, bara utstrålade gas vid ett minimum, skulle släppas in i det omgivande samhället.

Uran

Uran är en sällsynt inslag. Detta gör kärnteknik, i sin nuvarande form, en icke förnybar resurs. Även den mängd energi som produceras är hög, franska kärnkraften tjänstemän uppskattar att det bara finns tillräckligt med uran på jorden för de kommande 30 till 60 år för närvarande förbrukningen. Detta innebär att om USA skulle börja bygga kraftverk, skulle de bara vara ekonomiskt att köra ett par decennier som mest.

    
    Copyright © 2011 give2all.org