välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

morfologi och egenskaper av blodkärl

Postad av : Jan-Olof Stoor

Blodkärl en intrikat del av cirkulationssystemet, och är de "rör" där blodet flödar i hela kroppen. Även blodkärlen inte aktivt driva blodet genom systemet, de är inblandade i varje medicinskt tillstånd, bland annat cancer, inflammation och hjärt-kärlsjukdomar. Det finns flera typer av fartyg, var avsedda för ett särskilt ändamål i olika delar av kroppen. Alla blodkärl är inte desamma i tjocklek av sina väggar, diameter deras centrum öppningar eller sin elasticitet.

Typer

Artärer är de största typerna av fartyg. . När de gren från hjärtat, de blir mindre arterioler och slutligen de minsta av alla fartyg, kapillärer. Kapillärerna ansluts sedan till venoler, sedan till vener som återvänder blodet till hjärtat och lungorna, och sedan tillbaka till artärerna. Både artärer och vener

Struktur

har en liknande struktur. Centret öppning genom vilken blodet flyter i vener och artärer kallas "lumen. " Runt lumen är det innersta lagret kallas "tunica intima", som är den tunnaste lagret och består av enkla skvamösa endotelceller. Också i denna tunna lager är små, runda, kallade elastiska band "elastiska lameller. "
Det andra skiktet, som kallas "tunica intermedia," är den tjockaste lagret och består av mer cirkulär elastiska band, den "yttre elastiska lameller. " I vissa artärer innehåller Tunica intermedia glatta muskelceller som hjälper till att reglera storleken på lumen.
Det tredje och yttersta lagret är "tunica adventitia," som består av bindväv.

kapillärer

kapillärerna, de minsta av alla blodkärl, har väggar som är bara en cell tjock. Även dessa fartyg är små, de gör mer än bara transport blod. Den tunna väggar av kapillärer låta syre och näringsämnen som kommer genom arteriolerna skall passera kapillärväggarna till cellerna i kroppen. De gör det också avfall och koldioxid för att flytta från kroppens celler genom kapillär väggar och in i blodet som återvänder till hjärtat via venoler och vener. Dessutom kapillärerna tillåta salter, mineraler, vatten och andra ämnen passera in och ut i de fina blodkärlen att upprätthålla en lämplig balans i kroppen.

Funktion

Artärer transporterar blod från hjärtat till kroppen, och förse kroppen med syrerikt blod. Undantaget från denna regel är lungartären som tar blod från hjärtat till lungorna. Veins ta Syrebristen blod från kroppen tillbaka till hjärtat. Undantaget från denna regel är pulmonell ven, som bär blod från lungorna till hjärtat och därifrån till artärerna.

Skillnader mellan vener och artärer

Samtidigt som vener och artärer båda har en liknande trelagers struktur, artärer innehåller glatt muskulatur som regleras av det sympatiska nervsystemet. Vid behov signalerar det sympatiska nervsystemet artärer att koppla av eller kontrakt, som ändrar storleken på lumen och därmed reglerar blodflödet och påverkar också blodtrycket. Även vener har större lumen, brist muskelvävnad och är mindre elastisk än artärer, vener har strukturer som inte finns i artärer: ventiler. Efter hjärta skickar en full "pump" av blod genom artärerna, översvämningar ned den i arterioler och tvättar genom kapillärerna. Eftersom kapillärerna är så små, måste blodet passera genom dem en gång cell i taget, och detta hämmar flödet. När blodet rinner ut ur de små kapillärerna och in i större venoler och slutligen i den stora venerna är trycket mindre än vad den var i artärerna. Eftersom blodflödet är mer trög, tenderar det att flöda bakåt i venerna mellan hjärtslagen. Ventilerna i venerna Låt blodet rinna ut i venerna, men sedan snabbt stänga tills nästa hjärtslag tvingar en annan våg av blod i venerna, och ventilerna öppnas igen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org