välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kan saltvatten och sötvatten fiskar lever i motsatt miljöer?

Postad av : Charlotte Wannberg

Fisk kategoriseras som antingen söt-eller saltvatten sorter. Insjöfisk finns i sjöar, åar eller bäckar, medan saltvattenfisk finns i haven. Med undantag för några få undantag, som ålar kan sötvattensfisk lever inte i saltvatten och saltvattensfiskar inte kan leva i sötvatten

Sötvattenfisk

Sötvattenfisk har ett högt innehåll av salt i sina kroppar. När de ta in vatten, behåller de allt salt de kan och utsöndrar överflödigt vatten genom urinen. Denna process kallas osmoreglering.

Saltvatten Fisk

Saltvattenfisk behöver inte mycket salt i kroppen på grund av den miljö som de lever i. Deras kroppar består främst av vatten. När de ta in vatten, utsöndrar de överskjutande salt genom sin urin och behålla vattnet. Regleringen av salt och vatten i sina kroppar också är känd som osmoreglering.

Miljö

Om en fisk tas i en miljö som det inte hör hemma i, bryter osmoreglering ner systemet. Insjöfisk är inte gjorda för att utsöndra salt, så om de tas i saltvatten, kommer de behålla för mycket salt och dö av salt förgiftning. Saltvattenfisk görs inte att utsöndra vatten, så om de tas i sötvatten, kommer de att bli vattenfylld och dö.

Undantag

Ålen kan anpassas till alla miljöer, från en damm till en ocean. Vissa fiskar --- gillar kungsfisk och öring --- också lever i flodmynningar, miljöer där sötvatten möter saltvatten och där mängden salt varierar. Anadroma fiskar, bland annat lax och Shad, lever i saltvatten men simma upp sötvatten strömmar att para sig.

    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org