välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Skillnaden mellan citronsyra & askorbinsyra

Postad av : Jeanette Morales

Med både askorbinsyra och citronsyra på så många livsmedel etiketter är det inte svårt att blanda ihop två liknande men ändå olika, kemikalier. Det faktum att du kan hitta både i stora mängder i alla citrusfrukter kan ytterligare förvärra förvirringen. Många tänker på citrusfrukter som en primär källa till vitamin C, så är det naturligt att associera citronsyra med de väsentliga vitamin, men det motsatta är faktiskt sant. C-vitamin och askorbinsyra är kemiskt samma

Definition

Både askorbinsyra (vitamin C) och citronsyra är svaga, vattenlösliga kristallint syror.

Kemisk sammansättning

Den kemiska sammansättningen hos både syror är mycket lika, skiljer sig i endast en syreatom (askorbinsyra innehåller sex kolatomer, åtta väteatomer och sex syreatomer, citronsyra innehåller sex kolatomer, åtta väteatomer och sju atomer syre). Men de molekylära strukturer av dessa syror varierar avsevärt. Dessutom är citronsyra en avgörande kemiskt intermediat i Krebs cykel (den andra etappen i cellulär metabolism som omvandlar glukos till koldioxid i nästan varje cell på jorden), vilket gör det viktigt att praktiskt taget alla levande ting.

Källor

Även om båda finns i citrusfrukter (ananas innehåller citronsyra också) finns askorbinsyra naturligt i tomater, potatis och gröna bladgrönsaker, som spenat. De bästa källorna för vitamin C omfattar brysselkål, paprika, kiwi och broccoli (mörkgröna grönsaker är en särskilt bra källa askorbinsyra).

kommersiell användning

På grund av enkelheten och den låga tillverkningskostnader, de flesta kommersiella matberedare använda askorbinsyra och citronsyra som tillsats och som antioxidant konserveringsmedel (de använder citronsyra att lägga till en milt syrlig smak läskedrycker) . Under bearbetning av livsmedel, förlorar de flesta frukter och grönsaker som förekommer naturligt vitamin C, vanligtvis genom kokning, och därför lägger tillverkarna artificiellt producerade askorbinsyra för att ersätta det som är förlorat. Citronsyra är också en viktig komponent i många metallpolermedel.

medicinskt bruk

Förutom sin viktiga roll i cellernas ämnesomsättning, stöd citronsyra även i kroppens upptag av vissa mineraler, som kalcium (det är därför kalciumcitrat --- en kombination av både kalcium och citron syra --- finns ofta i apelsinjuice). Förr i tiden spelade C-vitamin en primär roll för att förebygga skörbjugg, nu dess huvudsakliga användningsområden är som en naturlig antioxidant och för att förebygga cancer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org