välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Syftet med densitet

Postad av : Stefan Svensson

Densitet är en beräkning av massan av ett visst objekt som en faktor av volymen. Det används för att beräkna massflykt och därmed kapacitet för ett objekt, till exempel ett fartyg, att flyta. Befolkningstäthet beräknas med hjälp av ekvationen u03C1 ("rho")=m /V, där Rho är symbolen för densitet, m är massan av objektet, och V är dess volym

Du behöver:.
tandborste.
Sax.
Dubbelsidig tejp.
Mobiltelefon /personsökare motor.
3-volts mynt cells batteri.

Bärighet

För att ett föremål att flyta, skall dess vikt är mindre än massan av vattnet i samma volym. Det är lätt bestämmas genom att jämföra tätheter. Vatten har en specifik vikt av 1 under normala förhållanden som densitet är en beräkning av en viss densitet dividerat med vattnets densitet. Alla objekt med en jämförande täthet av mindre än 1 kommer därför flyta, oavsett det material som den görs.

Volymberäkning

Arkimedes princip säger oss att placera ett föremål i vattnet kommer att tränga undan en mängd vatten som motsvarar volymen av objektet. Det är därför möjligt att beräkna den exakta volymen av ett objekt vars massa är känd, om den mängd vatten den tränger undan kan beräknas och om densiteten hos material som används i konstruktionen är känd.

Identifiering av legeringar

Historien om hur Arkimedes princip upptäcktes kretsar kring att identifiera legeringar genom sin täthet. Om de specifika tätheter givna metaller är kända, är det sedan möjligt att jämföra denna med tätheten av en legering av tvivelaktig sammansättning. Skillnaden mellan dess densitet och de kända metaller kan en utredare för att avgöra hur stor del av varje metall ingår i legeringen.

Kemisk analys

Eftersom densiteten är en faktor av volymen upptas av en given massa, Det är möjligt att avgöra om en kemisk reaktion pågår. Genom att blanda kemikalier och observera densiteten av en lösning de är i, kan reaktioner som annars skulle vara osynlig observeras. En reaktion som producerade mer tätt packade molekyler kommer att öka tätheten av ämnet medan reaktioner som breder ut kemikalier mer glest kommer att minska densiteten.

Isolering

Vid fastställandet av isolering värdet av ett visst material, man bör ges till dess densitet. Till exempel kräver värmeisolering mindre omfattande material eftersom detta tillåter luftfickor uppstå inuti materialet, som hjälper till att förhindra att värme läcker ut. Å andra sidan, är en tät material ett bättre strålskydd, som de mer tätt packade molekyler ökar, sannolikheten av strålning absorberas ökar också.

    
    Copyright © 2011 give2all.org