välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel andmat

Postad av : Magnus Ekblad

Andmat är en grupp små, flytande anläggningar med löv som kropp som är platt på toppen och lätt rundade i botten. Andmat har inga blad och skaft, och har en enda ogrenad rot. Det är en väldigt primitiv anläggning, och finns över hela världen i ännu organ färskvatten. Andmat har en ganska enkel livscykel som gör det möjligt att snabbt spridas

Storlek

Duckweeds varierar i storlek från 1. 5 och 20 mm. Lemna minor, en av de mest hittades arter av andmat, är omkring 1,5 till 4 mm långa. Det kan vara svårt att bestämma den punkt i livscykeln för en specifik andmat exemplar. Botaniker använder främst längden på rot att bestämma åldern på en bit av andmat. Längre rötter hör till äldre anläggningar.

Typer

andmat finns i många varianter. Strängt taget bara anläggningar som tillhör släktet Lemna är duckweeds, men ett antal liknande anläggningar ofta hamnar klumpas ihop under detta namn. Watermeal eller Wolffia arter är en nära släkting, men saknar rötter. De är den minsta typen av blommande växter på ca 1 /2 mm långa. Landoltia och Spirodela arter är också liknande andmat, men har två eller flera rötter.

Kloning

andmat är mycket kortlivad. Lemna minor, till exempel, överlever endast fem till sex veckor. Men anläggningen nästan alltid ser ut som en tät matta, eftersom den återger främst asexuellt. Den mogna andmat producerar en liten utväxt från en snäcka i ena änden, som sedan bryter bli en liten ny andmat. Den nya anläggningen producerar en rot och så småningom är omöjlig att skilja från den överordnade. Omogna växter får sitta kvar i moderbolaget till förfall.

Blommande

andmat är också en blommande växt, även om det sällan faktiskt återger sexuellt. En mogen andmat anläggningen har liten, nästan omöjlig att skilja blommor på ytan. Varje blomma har två ståndare och en viss stil. Anläggningen kan befrukta sig själv, men oftast befruktas av pollen från angränsande duckweeds, på grund av förseningar i utvecklingen av det stigma.

Frukt

andmat producerar en liten grön frukt, vanligtvis någonstans mellan 1 /2 och 2 millimeter i längd. Några veckor efter befruktningen, mognar de små andmat frukt och skurar öppna för att frigöra 04:59 frön. Dessa frön sjunker till botten av dammen eller vattenområde, så småningom växa in i nya andmat.

Turions

Finns främst i andmat släktingar, turions är vilande vegetativa knoppar. De produceras av en enda Lemna arter, och är mörkare gröna och mindre än sina moderplantan. Dessa bitar av vegetation är tyngre än moderplantan, och sjunka till botten i den mottagande damm, vilket gör att andmat övervintra. På våren, då ljuset i dammen eller bäcken ökar, det turions lämna dvala och utvecklas till nya andmat fronds.

    
    Copyright © 2011 give2all.org