välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur påverkar ljus färg fotosyntes?

Postad av : Ulf Friberg

Fotosyntes kommer från det grekiska ordet "light" och "sätta ihop". Vid fotosyntesen, växter absorberar ljus energi och använda den för att göra molekyler adenosintrifosfat (ATP). ATP är byggstenen för växter på samma sätt som DNA är för människor.

Forskare har visat att växter utsätts för vissa färgnyanser och inte hela spektrat har olika grad av tillväxt.

Light

Ljus färdas i vågor, men också så lite energi paket, sk fotoner. En foton av ljus innehåller hela det synliga spektrumet: röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett. Växter absorberar rött, orange, gul, blå, indigo och violett våglängder av ljus men reflekterar grönt. När våglängder av ljus absorberas, är de inte längre tillgängliga för ögon att se, varför växter ser gröna.

Pigment

Pigment absorberar ljus. Pigmentet klorofyll, som finns i gröna växter, absorberar violett, blått och rött våglängder. Karotenoider absorberar rött, orange och gult våglängder, medan phycobilins absorberar rött och blått våglängder.

Fotosyntes

Under fotosyntesen, pigment absorberar ljus och omvandlar det till energin. Den energi, tillsammans med koldioxid och vattenånga, används för att göra socker. Detta socker molekyl obligationer med adenin, en färglös kristallin substans, och tre fosfatgrupper och bildar trifosfat molekylen adenosin (ATP).

Koldioxid finns i luften precis som syre. Det är sant att växter använder koldioxid och avger syre som en restprodukt. Vid fotosyntesen sex molekyler av koldioxid plus sex molekyler av vatten plus ljuset ger energi en molekyl socker och sex molekyler av syre. Koldioxiden bryts i sina två delar, kol och syre, och vatten i sina beståndsdelar, väte och syre. De grundämnena kol och väte kombinera med några av syre och bildar socker som växten använder att växa. Resten av syre utsöndras i luften.

Limited ljusspektra

Växter växer bäst när de exponeras för hela synliga ljuset. Forskare experimentera med olika färger av ljus är överens om att utsätta växter begränsad ljusspektra förändrar fotosyntes. Inomhus-anläggning odlare använder blått ljus, eftersom växter utsätts för blått ljus växer bättre än växter som utsätts för andra våglängder. Red kommer på andra och gult, tredje. Växter växer dåligt i grönt ljus, som är vettiga, eftersom grönt ljus är den färg som reflekteras av växter.

Andra ljusfenomen

Växter med lite ljus exponering växte längre, eftersom de försöker nå solen. De är också blek i färgen men ändra tillbaka till grönt när det utsätts för mer ljus.

växter som lever djupt nere i havet är inte utsätts för tillräckligt med solljus för att producera socker de behöver för mat. Istället för fotosyntesen, använder de chemosynthesis. De får sin energi från sulfater, nitriter, föreningar järn och andra ämnen.

    Previous:nothing
    Next:hur man mäter atomer i aluminiumfolie
    
    Copyright © 2011 give2all.org