välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Mucuna vinstockar

Postad av : Ulf Friberg

Den Mucuna sort är en familj av särskild vinrankor som älskar varma, fuktiga klimat. Även om vinrankorna är inte en sann parasit, de är nästan alltid funnit vrida runt träd och grenar för att få mer höjd. Det finns flera arter finns i hela världen. Den Mucuna vinstockar kan vanligen inte transplanteras och växer inte bra utanför sin naturliga miljö, även om det ibland används i semi-tropiska områdena som en trädgård prydnad

Definition

Mucuna vinrankan är faktiskt en baljväxt, som definieras av de stora frökapslar det skapar efter pollinering. Vinstockar består mestadels av en vedartad stam som kallas en lian som vändningar genom den nedre grenarna av tropiska träd. Vanliga sorter omfatta M. urens, M. pruriens och M. sloanei. Det är typiskt en ljusare färg av grönt än de omgivande träden och kan plockas upp enkelt av sina hängande blommor och baljor utsäde, upplösts flera meter över marken.

Läge

Mucuna vinrankan är strikt tropiska och växer bäst i djungeln eller semi-tropisk regnskog. Frön är ofta spolats iland i Texas, Florida och andra Gulf-staterna, men fröna sällan överleva länge utanför djungeln. Costa Rica, Nya Guinea och Hawaii alla har sina egna varianter av Mucuna.

Pollinering och Pods

Mucuna vindruvor producerar hängande blomma kluster som pollineras av djungel fladdermöss, som flit fram och tillbaka från blommorna i jakt på mat. När pollineringen, blommorna producerar långa, spetsiga baljor fyllda med frön. Dessa pods är extremt väl skyddade, och de som inte har taggar avskräcka foragers har små nål-liknande hårstrån som kallas tricomes som sticker och sting alla varelser som kommer i kontakt med dem.

Seeds

Frön av den Mucuna vinstockar är runda eller ovala, mörka och mycket hårt. Många har en mörk ärr som kör runt utsidan av skalet. Dessa mycket tuffa frön är kända ibland "havets bönor" för sin förmåga att flyta på vatten (med inre luftfickor) tills de når en lämplig miljö.

Använder

Mucuna vinrankan används ibland för trädgård dekoration, men till skillnad från vissa baljväxter sin skida och frön är inte ätliga. Ibland svidande hår på skida görs till hopkok för att behandla magsjukdomar, men oftast fröna samlas in från stränder för dekoration. Fröna är polerade och uppträdda i halsband eller liknande typer av smycken.

    Previous:nothing
    Next:skrubba livsmiljö
    
    Copyright © 2011 give2all.org