välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilka är skillnaderna mellan Plant & amimal celler?

Postad av : Ulf Friberg

växt-och djurceller har många gemensamma drag. Båda har en kärna som innehåller det genetiska materialet i den växt eller djur. Båda har cytoplasma, en substans som omger cellkärnan som stöder cellen organeller, eller funktioner. Växtceller har särskilda egenskaper som låter dem göra vissa saker som djurceller inte kan.

Kloroplaster

djurceller inte kan göra mat. De stöder sig på organismen att förtära näringsämnen antingen genom att äta växtmaterial eller, i fråga om rovdjur, genom att fånga och äta bytesdjur. Växter har kloroplaster. Dessa organeller som finns i cytoplasman som har en grön kemikalie som heter klorofyll. Denna kemikalie kan en anläggning för att göra sin egen mat genom en process som kallas fotosyntes. Anläggningen tar in koldioxid genom bladen och vatten genom rötterna. Kloroplasterna ta värmen från solen och omvandlar dessa element till socker, som växten använder för mat och syre, som släpps ut i luften.

cellvägg

både växt-och djurceller har cellmembran. Dessa strukturer reglera vad som är tillåtet till och från cellen. Växter har ytterligare en struktur som kallas en cellvägg. Eftersom växter inte har skelett, cellväggarna ge stöd till anläggningen. Cellväggarna bildar olika strukturer av en växt och är tillverkade av cellulosa. På delar av anläggningen som behöver extra stöd, som stjälkar, cellväggar innehåller också lignin. Cellväggarna på de yttre lagren av en anläggning struktur har en vaxartad beläggning som kallas suberin inkopplingsvärde Wax. Detta hjälper anläggningen stanna hydrerade av tätskikt på utsidan av anläggningen för att förhindra avdunstning och uttorkning.

Vakuoler

växt-och djurceller har vakuoler, som är lagring säckar som håller vatten och näringsämnen. Skillnaden är att i växter, finns det en stor vacuole i mitten av anläggningen cellen. I anläggningar dessa celler tjänar ett dubbelt syfte. Den vakuoler hjälp cellväggarna hålla anläggningens form. När växterna inte hålls vattnas, har dessa vakuoler inte tillräckligt med vatten i dem och växterna börjar sloka. Vakuoler finns också i frön där de lagrar protein för framtida anläggningar. Vakuoler som finns i blomman celler hålla pigment som ger bladen deras färg.

    
    Copyright © 2011 give2all.org