välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

zebra egenskaper

Postad av : Camilla Näslund

Tack vare deras unika svartvita striping, zebror är bland de mest kända djuren i världen. Finns i Afrika, kan dessa hästdjur varelser också ses i filmer, tv, böcker, och även på flingpaket och tugga tuggummi omslag. Det finns tre erkända stora arter av zebra (ej några mindre underart), även om de alla liknande utseende och manér.

Storlek och livslängd

De flesta zebror i allmänhet uppnå en storlek något mindre än många domesticerade amerikanska hästar , växer med omkring fyra och en halv meter hög vid skuldran med honor väger omkring 570 pounds och män hamnar cirka 700 pounds. I naturen kan många zebror förväntas leva omkring 20 år om de inte utsätts för en predator.

Stripes

Kanske zebra mest kända egenskap är dess ränder, med varje mönster som är unika för olika individer . Även en gång trodde att zebror där vit med svarta ränder, har de senaste studierna av zebra embryon visade det motsatta, dvs djuren är i sig mörka medan de vita utvecklas senare. De ränderna brukar lodrätt på huvudet, nacken och huvuddel, medan benen är klädda med horisontella ränder. Det finns många teorier om vad som funktion av ränder, så som de kan fungera som kamouflage, vilket gör en grupp zebror verkar som en enda stor djur, eller de kan vara en form av identifikation.

Rörelseorgan

Zebras flytta med häst-liknande rörelser, som är de galopp, galopp och trav. Men långsammare än hästar, flyttar de i ett zig-zag mönster för att undvika rovdjur och kommer att sparka angripare när hörn.

Syn och hörsel

Zebras har utmärkt syn, med förmågan att se i färg och lätt mörkerseende ( men det är inte lika bra som rovdjur, som många större katter). Deras ögon är på sidan av huvudet, ge dem ett mycket brett synfält. De har stora, runda öron som de kan vända sig i någon riktning, vilket ger dem en utmärkt hörsel.

Diet

zebror är foragers och foder främst på gräs i savannen och slätter i Afrika. De kommer också äter kvistar, buskar, bark och örter. De har specialiserat tarmsystem som tillåter dem att leva på ett färre antal näringsämnen än de flesta andra växtätare.

Reproduktion

Kvinnor kommer att nå sexuell mognad genom tre års ålder, medan män tar avsevärt längre tid, inte förfaller förrän runt fem eller sex. Kvinnor, som kallas ston, kan tillverka en bebis, eller föl, en gång om året. Deras Dräktighetstiden är lite över ett år och fölet kommer att sjuksköterskan för en lika lång tid. Liksom hästar, zebror kan stå och gå bara några minuter efter födseln.

    Previous:nothing
    Next:Fakta om lab-skapade diamanter
    
    Copyright © 2011 give2all.org