välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur skovelhjul arbete?

Postad av : Magnus Ekblad

Newtons tredje lag av rörelse sägs att för varje åtgärd finns en likvärdig och motsatt reaktion. Om du utöva kraft på ett objekt, som objekt kommer att utöva en kraft lika till storlek och motsatt riktning på dig. När vattnet träffar en skovelhjul, är två krafter införs: Vattnet trycker mot bladet eller skopan på hjulet, och hjulet i sin tur pressar mot vattnet. I detta system är både hjulet och lite vatten fördrivna, vilket gör att hjulet att slå

skovelhjul för framdrivning

som energi är rörelsemängd bevaras i alla system. Betrakta ett skovelhjul som den som används för att driva en båt. Motorn driver hjulet. De paddlar rör sig genom vattnet och tryck vattnet. Eftersom paddeln är driven, har förändringen i den inneboende kraften i vattnet måste balanseras av en förändring i farten i hela båten för den totala rörelsemängden skall bevaras.

skovelhjul Driven av vatten

I ett annat program, kan hjulet vara ansluten till en maskin och drivs av en källa med rinnande vatten. Detta är fallet med vattenkraft generatorer och vatten-drivna stenar fräsning. I denna situation, flyttar vattnet snabbt men träffar paddlar och stoppar eller bromsar. Detta är en förändring i fart och det balanseras av hjulet. Ju snabbare vattnet rörde sig, och ju mer yta som är tillgänglig för att skjuta mot, desto snabbare hjulet kommer att vända.

Reflekterad Vatten

En typ av skovelhjul använder paddlarna som just är formade för att reflektera så mycket vatten som möjligt. Vattnet träffar en del av paddeln, vilket är böjd på ett visst sätt så att vattnet rinner fram och tillbaka i den riktning den kom, ovanför ytan. Dessa hjul är mycket mer effektiva, eftersom nettoförändring i farten är större om vattnet reflekteras (och transporteras i motsatt riktning än den ursprungligen var) i stället för att bromsas.

Historiska Använder

Vatten hjul användes under antiken till kvarn säd och är en av de tidigaste exemplen på maskiner som används naturlig mekanisk energi. Människor använt vatten hjul genom historien till makten enkla maskiner som kvarnar och pressar. Skovelhjul är speciellt användbar i låg nivå bevattning för att höja vatten i fält.

Modern användning

Samtidigt som ångbåtar och vattenhjul har ersatts av turbiner, är det viktigaste fortfarande är i bruk. Vissa utgrävningsplatser anställa användning av paddel-hjul typ hjul, som drivs av motorer, för att lyfta spillror. Dessa hjul är särskilt användbara för att lyfta smuts och sand. Skovelhjul används också i en del småskalig vattenkraft generatorer för att producera grön energi, men större verksamheter använder turbiner.

    Previous:nothing
    Next:african-vild-hund fakta
    
    Copyright © 2011 give2all.org