välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fakta om djurförsök

Postad av : Stefan Svensson

Djurförsök väcker onekligen känslomässiga reaktioner hos många människor runt om i världen. Vissa säger att det är nödvändigt och rätt att testa droger och göra experiment på djur. De tror utan djurförsök, skulle vår kunskap om den mänskliga kroppen och hälsa vara långt efter vad det är nu. Men andra, bland annat förespråkarna för djurens rättigheter, rally mot djurförsök och peka på dess orättvisor och tvivelaktig moral

Användbarhet

Djurförsök används för att förstå hur kroppen fungerar och att bedöma effektiviteten och säkerheten av antibiotika och andra användbara läkemedel. Enligt aboutanimaltesting. co. uk får djurförsök även användas i utbildningssyfte och utbildning. Oftare är djurförsök utförs i laboratorier, där forskare utföra experiment på många olika typer av djur. Internationellt är dessa djurförsök används till allt-läkemedel, kosmetika, tvål och även rengöringsprodukter.

Förekomst

Animaltestingfacts. zoomshare. com uppskattar att cirka 70 miljoner djur testas varje år i USA. En ofattbar mängd råttor, kaniner, marsvin, hundar katter, hästar, är fåglar, reptiler och även primater därför förblindade, tvångsmatas kemikalier, genetiskt manipulerade eller på annat sätt skada och dödas varje år. Möss, råttor och andra gnagare utgör 85 till 90 procent av alla försöksdjur, medan 1 till 1,5 procent av försöksdjur är hundar och katter och 0. 5 procent är icke-mänskliga primater.

Fördelar

Människor som försvarar djurförsök göra det för dess fördelar för människors hälsa och medicin. Historiskt hade djurförsök ett stort bidrag till utvecklingen av många läkemedel såsom insulin, antibiotika, vacciner, HIV och cancer behandlingar. På grund av djurförsök, många sjukdomar utrotats, inklusive rabies, polio, mässling, påssjuka och röda hund. För dem som är positiva till djurförsök, lidande och förlust av liv för djur är värt att minska mänskligt lidande.

Nackdelar

Förespråkare för djurens rättigheter, å andra sidan, citera djurförsök som grym, sårande, saknas praxis och i vissa fall, värdelös. De som är emot djurförsök hävdar också att de fördelar för människors hälsa är vilseledande och missförstås. Till exempel kan djur svar på droger vara annorlunda för människors reaktioner, medan den stress som dessa djur utstå när inlåst i laboratorier kan göra experiment resultat meningslöst. Plus, djur ibland används enbart för att testa saker som rengöringsmedel, som inte hjälper människor så mycket som läkemedel eller kirurgi.

Controversy

Djurförsök, liksom alla föremål som omfattar ett stort antal fördelar och nackdelar, skapar en hel del kontroverser. Motstridiga åsikter och ofta överdrivna uppgifter kan också lägga till den komplicerade fakta djurförsök och praxis. Ett av de viktigaste punkterna i djurförsök debatten är det faktum att djur inte kan ge sitt samtycke innan de testas. Av denna anledning är alternativ till djurförsök som cell-eller datormodeller utvecklas i hela världen som en dag skulle ersätta riktiga djur.

    
    Copyright © 2011 give2all.org