välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man handhar ett elektronmikroskop

Postad av : Jonathan Nyberg

Ett elektronmikroskop ger forskare möjlighet att visa exemplar som är mycket mindre än ögat kan se. Medan en optisk mikroskop åberopat strålar av ljus spritt förstora en bild, använder ett elektronmikroskop en ström av elektroner, som gör det möjligt att förstora en bild så mycket som 300. 000 gånger. Två vanliga typer av elektronmikroskop existerar: det svepelektronmikroskop (SEM) och transmissionselektronmikroskop (TEM). Transmissionselektronmikroskop besitter mikroskopi större förstoring makt än svepelektronmikroskopi, vilket gör att en användare se föremål så små som en nanometer i diameter. Tillåter emellertid SEM mikroskopi för en 3D-bild av ett prov och har mer utbrett användande

Du behöver:.
Ledande material
. Spotta bestrykningsenhet.
Förlagan.


1.
Leta ett elektronmikroskop. Många högskolor och universitet har ett SEM-mikroskop som du kanske kan använda under rätt förhållanden. Om en student eller forskare, och beroende på reglerna, kan du kunna ansöka om att använda SEM-mikroskop för ditt projekt.

Mycket kraftfullare, transmissionselektronmikroskopi inte är så tillgänglig som SEM mikroskopi , och nuvarande modeller används i stor utsträckning för nanoteknik forskning. Man kommer dock högskolor och universitet har också dessa modeller tillgängliga. Kolla med din lokala läroanstalt att se om du får ansöka om att använda sina TEM mikroskop.
2.
Rengör prov. När du använder antingen TEM eller SEM-mikroskop Exemplaret skall vara noga förberedd. SEM driver mikroskopi i vakuum, så måste biologiska prover uttorkad eller fryst för att förhindra skador på provföremålet. Prover måste också vara fri från damm eller andra föroreningar som kan störa eller hindra en mycket förstorad vy.
3.
Coat ditt prov (vid behov). Eftersom ett SEM-mikroskop använder elektroner att producera en bild, måste provet vara ledande eller tunt belagd med ett ledande material (t. ex. guld eller annan metall). En enhet kallas spotta bestrykare används för att pälsen sådana exemplar.
4.
Dye eller slice ditt prov (vid behov). Med transmissionselektronmikroskopi, Exemplaret skall vara tunt nog för att tillåta strömmen av elektroner att passera. Detta kan uppnås genom att skära av provet i små bitar eller genom selektiv dö med tungmetaller att hjälpa till med spridning av elektroner.
5.
Styr elektronen teleskopet. Båda TEM och ett SEM mikroskop kommer projicera bilden på ett närliggande bildskärm eller skärm. Ungefär som ett teleskop, kan du justera kontrast, fokus och förstora med kontrollerna finns antingen på den mikroskop eller på en ansluten konsol. Elektronmikroskop inte använder linser och istället använda elektromagneter för att manipulera den ström av elektroner. TEM mikroskop har mer makt, men de producerar enkla, tvådimensionella bilder, medan SEM mikroskopi ger renare, tredimensionella bilder.
6.
Ta en bild av ditt prov (om så önskas). Med transmissionselektronmikroskopi kan du skapa ett fotografi genom att placera en specialiserad plattan under provet. Eftersom elektroner passerar genom provet under mikroskopet drift, strejk de tallriken och skapa en bild. Även många program finns för att fånga digitala bilder också.

Tips och varningar


  • Om du vill ha en 3D-bild av ditt prov, använda ett svepelektronmikroskop . Om du behöver se insidan av ett exemplar eller behöver arbeta med nanoteknik, använda ett sändningssystem elektronmikroskop.
  • spridning av elektroner avger röntgenstrålning, som är skadliga. Även i vakuumkammaren har särskilda avskärmning för att skydda aktörer elektronmikroskop, se till att din modell har haft senaste inspektionen.
    Previous:nothing
    Next:vikunja & dess naturliga livsmiljö
    
    Copyright © 2011 give2all.org