välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är definitionen av landskapsekologi?

Postad av : Camilla Näslund

Termen "landskapsekologi" först beskrevs 1950 av Carl Troll, en tysk forskare som studerat utbredningen av olika arter över geografiska utrymme. Landskapsekologi började vinna mark som en vetenskap under 1980-talet, och nyare tekniker såsom flygfotografering, satellitbilder och dator kartläggning har aktiverat miljöpartister för att få ett nytt perspektiv på hur arter använder landskap. Landskapsekologi fokuserar på hur rumsliga mönster påverkar samspelet mellan olika arter och mellan arter och deras miljö.

Landskap Patchar och heterogenitet

naturlandskap är heterogena, eller strukturellt variabel. . Olikheter är resultatet av geologiska, klimatologiska och biologiska faktorer samt mänskliga markanvändning. Begreppet "patch" används för att beskriva en yta på ett landskap som skiljer sig från omgivningen i naturen eller i utseendet. Landskap ekologer se landskapet som ett täcke-liknande mosaik som består av fläckar av olika slag. Mönstret av landskapet mosaik påverkar rörelser och interaktioner mellan arter.

Ekologisk Gränser

Gränserna är gränssnitten mellan fläckar av olika slag. Förhållanden inom ett plåster, till exempel ett skogsområde, kan vara mycket olika från en annan lapp, till exempel en intilliggande öppen äng. Gränsen mellan två plåster innehåller i allmänhet kännetecknar varje lapp och fungerar som en övergångszon för arter som använder landskapet. I en 2003 artikeln i "BioScience," forskarna identifierat fyra typer av flöden som passerar gränser: material, energi, organismer och information. Bredden på gränsen beror på vilken typ av flöde. Övergången mellan organismer från gräs till trädarter på en äng och skog, gränsen kan resultera i en smal gränszon, medan omfattande alla övergången från höga ljusnivåer på en äng till lägre ljusnivåer i skogen kan kräva ett bredare gränszonen .

habitatfragmentering

Habitat fragmentering uppstår när patchar bryts upp i mindre, ofta som ett resultat av mänsklig förändring av landskapet. Habitat fragmentering leder till en större andel av avgränsat område, eller livsmiljö kant, i förhållande till kärna lapp område. Habitat fragmentering är ett bekymmer, eftersom många arter är känsliga för förhållandena i avgränsat område, där de kan vara mer känsliga för rovdjur, konkurrenter eller ogästvänliga miljöer.

Habitat Anslutningar och korridorerna

Arter vars livsmiljö har fragmenterad kan få hjälp genom att öka livsmiljö anslutning. Landskap ekologer använda geografisk analys för att finna platser för att bevara eller återställa fläckar av livsmiljö som bidrar till storleken på befintliga habitat patchar. Likaså kan de identifiera korridorer som underlättar förflyttning av arter mellan större fläckar.

Nummer av Scale

Landskapsekologi är normalt tänkt att gälla för storskaliga, landskap-nivå-system, men det kan även gälla för små- skala system. Landskapsekologi fokuserar på samspelet mellan spatiala mönster och ekologiska processer, och den skala som används bestäms av arter och processer som studeras.

    
    Copyright © 2011 give2all.org