välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är det mönster av arv?

Postad av : Annika Hultén

Genetiska egenskaper som orsakar en viss låt hälsotillstånd tillbaka till ett mönster av arv, även kallad en form av arv. De vanligaste typerna av nedärvningsmönster inkluderar enda gen arv, mitokondrie arv och multifaktoriell arv. Associerade tillstånd inkluderar Huntingtons sjukdom och cystisk fibros

enda gen Arv

Mutationer av en enda gen kommer via autosomal eller X-kromosomen arv. Varje typ kan komma i recessiv eller dominerande form. Autosomal arv: en autosome hus den muterade genen. Autosomer är de 22 parade kromosomer som inte har någon inblandning i könsbestämning. X-länkade arv kräver att X könskromosom hus mutationen. Män har en X-kromosom och kvinnor har två. Huruvida arv är dominant eller recessivt beror på antalet kopior av mutant allel. En mutant allel indikerar recessivt medan två lika dominant arv.

Autosomal enda gen Arv

autosomal dominant nedärvning uppstår när en person har en av varje av det normala och muterade kopior. Män och kvinnor har lika 50 procent chans att ärva den muterade kopia. Tillstånd som orsakas av autosomalt dominans innehålla Huntingtons sjukdom och acondroplasia, en form av dvärgväxt som producerar korta extremiteter.

För en autosomal recessiv villkor att vara närvarande, är två muterade allelen exemplar. Ingen könsskillnad finns i arv mönster. De parning av två mutation bärare ger barn med en 25 procents chans att påverkas arv men en 50 procents chans att bli en opåverkad bärare. Autosomalt recessivt arv orsakar cystisk fibros.

X-kromosomen enda gen Arv

X-bundna recessiva mutationer inte dyker upp i närvaro av en frisk allel kopia. Män har en ensam X-kromosom och därmed presentera recessiv egenskap. Kvinnor, men sällan påverkas, kan förekomma om de har två muterade allelen kopior. Familjär arv går från mor till antingen son eller dotter. Pappor kan bara övergå till sina döttrar. Dottern kommer bara ärva en muterad kopia från sin far. Villkoret hemofili A länkar till X-bundna recessiva gen arv.

Mitokondriell Arv

Mitokondriell arv, även kallad moderns arv, kommer från gener i mitokondriellt DNA. Mitokondrierna är endast tillverkas av kvinnor och eventuella mutationer kan överföras från mor till sina söner eller döttrar. Villkoret Leber ärftlig optikusneuropati passerar genom mitokondriell arv. Hjärta, lever och njure sjukdomar har ofta anknytning till mitokondrie arv.

Multifaktoriell Arv

multifaktoriell arv uppträder då mer än en mutation kombinerar med faktorer som miljöexponering eller kost för att öka en persons benägenhet för vissa villkor. Hjärtsjukdom förvärras av dålig kost och brist på motion kan vara ett exempel på multifaktoriella arv. Nålning ner genetik av detta arv är svårare än i den mer exakta former.

    Previous:nothing
    Next:information om murklor svamp i Ohio
    
    Copyright © 2011 give2all.org