välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är svavelhaltiga smog?

Postad av : P-O Lennartsson

Världshälsoorganisationen säger att luftföroreningar och dess konsekvenser är en av de största miljöhoten för människor och ekosystem. Svavelhaltiga smog kan kännas igen som en tjock grå dimma som främst finns i områden nära koleldade kraftverk. Det produceras när svaveldioxid och partiklar kombinera med fukt. Den smog i Houston, Texas, är mer intensiv och ofta än i någon annan stad i USA Andra områden som lider av allvarliga smog inkluderar Los Angeles, Kalifornien, California San Joaquin Valley, och Atlanta, Georgia.

Historia

svavelhaltiga smog är inte ett modernt problem. I England såg London "Fumifugium" (svavelhaltiga smog) av 1600-talet stadens himmel rökig med utsläpp från koleldning. När koleldning nådde sin höjdpunkt under den industriella revolutionen, blev resultatet svavelhaltiga smog ett stort problem-särskilt under vintermånaderna när folk brände kol att värma sina hem. År 1952 dödades den extremt täta smog 4. 000 personer. I USA, koleldning och stålproduktion orsakade smog som ledde till 14. 000 sjukdomar i Donora, Pennsylvania, under 1948.

Källor

Elektriska verktyg, särskilt de som förbränner kol, svarar för cirka 65 procent av svavel dioxid (SO2) i atmosfären. Detta motsvarar cirka 13 miljoner ton per år. Det andra huvudsakliga bidragsgivarna till utsläpp av SO2 industrianläggningar den processen råvaror såsom råolja, metallisk malm och kol. Dessa inkluderar cementtillverkare, raffinaderier och metall anläggningar för bearbetning.

Hälsoproblem

svavelhaltiga smog orsakar en rad hälsoproblem. Detta beror på det sätt SO2 reagerar med andra ämnen i luften att tillverka små sulfat partiklar. När andades, dessa partiklar samlas i lungorna och kan öka luftvägssymtom och sjukdom och för tidig död. Av denna anledning är svavelhaltiga smog särskilt skadligt för personer med astma eller hjärt-och lungsjukdomar. Trots de ansträngningar att minska utsläppen av SO2, antalet nya fall av barn med astma ökar fortfarande.

Acid Rain

SO2 och kväveoxider reagerar med andra ämnen i luften och bildar syror, som faller till jorden som regn, dimma, snö eller torra partiklar. Vissa kan transporteras med vinden för hundratals miles. Surt regn är mycket skadligt för miljön, vilket orsakar vattendrag och mark för att bli försurade och leder till döden för djuren, för att inte tala om de skador som den gör genom att påskynda sönderfallet av byggnader. Surt regn fram under 1960 och 1970 i Nordamerika och Europa Kanada. Även om dessa länder har minskat sina utsläpp av SO2, är surt regn ett stort problem i utvecklingsländerna.

Control

Eftersom kalciumoxid (kalk) reagerar med svaveldioxid för att bilda kalcium sulfit, kan den användas för att hejda utsläpp av SO2 i atmosfären. Detta kan utnyttjas av industrin på två sätt. Den ena är att reaktionen i förbränningsrummen när kalk blandas med kol som bränns. Detta kallas fluidiserad bädd förbränning. Ett annat alternativ innebär förbi utflödet av skorstenar genom kalk-vatten flytgödsel. Användning av låg svavelhaltiga fossila bränslen kan bidra till att minska svavelhaltiga smog uppbyggd genom fordonstrafik utsläpp.

    Previous:nothing
    Next:cubic zirconia beskrivning
    
    Copyright © 2011 give2all.org