välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad som gör en boll studsande?

Postad av : Annika Hultén

Att förstå vad som gör en boll studsande innebär några enkla vetenskapliga begrepp som har stora applikationer i en värld av tävlingsidrott. I huvudsak är det bounciness bollar orsakad genom inverkan av deras molekyler, och ändringar av åtgärder som kan dramatiskt påverka hur ett spel spelas

Experiment

Det bästa sättet att förstå hur en boll studsar är att titta på en boll studsar i slowmotion, förklarar Paul Doherty i Exploratorium. edu artikeln "Det är hur bollen studsar. " Ta en ballong och smörj utsidan med matolja. Skjut den smorda ballongen i en andra ballongen, fyll sedan den inre ballongen med vatten (inte för full). Släpp dubbel vatten ballong på en slät yta. Den nedre delen av ballongen kommer att vila när ballongen träffar ytan, men toppen kommer att hålla flytta ner. Detta beror på att gummit sträcker sig så ballongen träffar golvet, som deformerar ursprungliga formen av ballongen. När den elastiska gummit går tillbaka till sin ursprungliga form, det skjuter ballongen i luften.

Betydelse

Speciella fotografi visar att en baseball, till exempel, även deformeras när den träffas av en fladdermus, skriver Doherty. En boll gjord av ett elastiskt material, som gummi, fjädrar tillbaka till sin ursprungliga form. I konsekvensbedömningen, skjuter bollen på racket och fladdermusen skjuter på bollen, i enlighet med Newtons lag: För varje åtgärd finns en likvärdig och motsatt reaktion. Likaså studsar en boll från golvet eftersom golvet skjuter upp det, så konstigt som det låter.

Ansökan

Vissa bollar är bouncier än andra, vilket är av stor betydelse i sportens värld. Gummi bollar som används i början av baseball inte hade förbättrats med polymer kemister, så hemmet bara köra blev centrala till spelet efter en ny, var springier boll uppfanns 1911. Efter detta var det en helt ny racketsporter, vilket möjliggör tillkomsten av legender som Babe Ruth, förklarar Doherty.

Action

När en boll faller, drar allvar den mot golvet och de vinster bollen kinetisk energi, energi rörelse. Den energi bollen vinster går in deformeras bollen, vilket gör att molekylerna i bollen att gnida över och kolliderar med varandra. Om en boll gjord av en oelastisk material når golvet blir den organiserade rörelse som faller bollen det slumpmässiga jiggling av molekyler, och bollen värms upp på grund av termisk energi, men inte studsa. Med en gummiboll, däremot, den trassliga långkedjiga molekyler (polymerer) sträcka för ett ögonblick vid en kollision och sedan återvända till sina trassliga form, skriver Doherty.

Andra faktorer

Många bollar som basketbollar, tennisbollar och fotbollar, även använda luft för att hjälpa dem studsa, förklarar Doherty. Air är spänstig, återvänder till sin ursprungliga form efter att den har komprimerats-till exempel i en ballong. Luftfyllda bollar är lättare än massiv gummi, de som skulle skada underarmarna tennis spelare eller fingrarna på volleybollspelare.

    Previous:nothing
    Next:hur man rengör haj käkar
    
    Copyright © 2011 give2all.org