välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vattenhalt och jordar analys

Postad av : Valon Istrefi

Vattnet i marken används för att transportera näringsämnen och andra kemikalier genom porerna utrymme jordar. Även växter och andra levande varelser i jorden använd vattnet för att ge näring själva. Mängden vatten i en jord är dess vattenhalt, och detta belopp kan hjälpa jordbrukare och trädgårdsodlare avgöra hur väl deras anläggningar kommer att göra

Du behöver:. .
En liten behållare med ditt val
Grus eller små stenar.
Kol för akvarium filter.
Krukväxtjord.
Små anläggningar, till exempel örter.
Sphagnum mossa.
Dekorativa stenar eller keramiska figurer.
Ätpinnar eller tjock tråd.

Fukthalt

vattenhalten, även kallad vattenhalt, är mängden vatten i en viss mängd jord. Det finns två grundläggande former av mätning vattenhalt i jordar: volymetrisk och massa. I volymetriska vattenhalt mätning, den volym vatten i kubikmeter cm, jämfört med volymen av jordprovet i kubik cm. Mass fukthalten är massan av vatten, i gram, i en massa jord, i g.

jordanalys

jordanalyser används för att mäta vattenhalten, pH, salthalt och näringsinnehåll i särskilda jordar. Enligt Dr Michael J. Singer, professor i markvetenskap vid University of California, Davis, den mängd av ett näringsämne i en jord är svår att mäta, men vår marknadsekonomi kräver billiga, snabba och enkla test som fungerar. Det har varit ett par fram tester som kemiskt test för ett par olika näringsämnen, salthalt och pH. Test för vattenhalten är den enklaste av alla och kräver inga kemikalier av något slag.

jordprov

Det sätt som du tar jordprovet avgör hur exakt din analyser kommer att bli. På ett visst område, kan marken variera vertikalt och horisontellt, och denna variation är ökat med gödsling, bevattning och mark utjämning. För att ta en ordentlig jordprov måste du separat först i fältet till homogena zoner, som är delar av området som är enhetliga. Sedan tar 10 små prover från varje sektion och blanda proverna för att skapa ett representativt urval.

För att bestämma fukthalt

För att testa om vattenhalten i ett jordprov Det finns fyra vanliga metoder, men bara en är möjligt för icke-forskare: gravimetrisk bestämning. Jordprovet vägs och vikten registreras. Provet torkas i ugn vid en konstant temperatur av 105 grader Celsius (221 grader F). Efter provet är torrt, oftast 24 till 48 timmar, är det prov som vägts igen. Genom att dividera skillnaden mellan de två vikterna i den andra vikt, vilket är massan av jorden, du får ett nummer som representerar vattnet i jorden.

Exempel på Fuktkvot jordanalys

Det finns en fält som är helt homogen, och från detta område tar vi 10 jordprover och blanda ihop dem. Vi väger detta urval och upptäck den väger 1. 000 g. Nu har vi torra provet i en ugn i 48 timmar och väg det en andra gång. Den andra vikten är 900 g. Vi beräknar då vattenhalten för provet: />
100g/900g=0,111 g vatten för varje 1 g jord
Detta kan också skrivas. som 11,1 procent vattenhalt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org