välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vilka celler kan ses av det mänskliga ögat?

Postad av : Jeanette Morales

Alla kända organismer är uppbyggda av celler. Vissa organismer är encelliga, medan andra är flercelliga. Den mänskliga kroppen, till exempel, typiskt innehåller minst 60 biljoner celler. De flesta celler är mikroskopiska och syns bara med hjälp av optiska instrument. Vissa celler är dock stora nog att du kan se dem på egen hand

mänskligt ägg

Den mänskliga ägg eller ägg är tillräckligt stort för att vara synlig för blotta ögat. Den genomsnittliga ägget är ca 0,1 mm eller 100 mikrometer i diameter.

Giant Bakterier

De flesta bakterier är mycket små och kan bara ses genom ett mikroskop, men några undantag finns. Under många år var Epulopiscium fischelsoni tros vara den största. Det når ibland 500 mikrometer eller en halv millimeter i storlek, vilket är storleken på en period efter en mening. Den lever i tarmarna av vissa arter av fisk utanför Australiens kust och i Röda havet. Den största kända bakterie, dock Thiomargarita namibiensis, hittade en bakterien utanför Namibia i Afrika som kan nå 750 mikrometer i diameter-en veritabel jätte bland bakterier.

Giant amöbor

amöbor är i allmänhet kallas mikrober, men för vissa amöbor den termen inte passar. Ta Gromia sphaerica, till exempel. Denna jätte amöba har hittats utanför Bahamas och i Arabiska havet. Det blir ungefär 1,2 inches i diameter, ungefär stor som en druva.

Squid nervceller

Squid har några ovanligt stora nervceller. Bläckfisken jätte Axon är ca 1 mm i diameter, tillräckligt stor för att setts med blotta ögat. Squid jätte axoner har spelat en viktig roll i historien om neurovetenskap för att de var stora och lätta att arbeta med, forskare på 1940 och 1950 använde squid jätte axonet att lära dig hur elektriska signaler färdas genom nerver.

fågelägg

Det enklaste platsen att hitta celler kan du se i ditt kylskåp. Varje kyckling ägg är en enda obefruktade äggcellen. Äggen är de största av alla celler (åtminstone bland nu levande arter). Ett strutsägg kan väga så mycket som 3 kg.

    
    Copyright © 2011 give2all.org