välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fantastiska fakta på Saturnus

Postad av : Valon Istrefi

Saturnus är 95 gånger större än jorden och ligger sjätte från solen i vårt solsystem, mellan Jupiter och Uranus. Dess utmärkande ringar och blek silver färg gör den till en av de mest kända planeterna genom ett teleskop. Saturnus faller i gasjätten, eller Jovianska, klassificering av planet

Surface

NASA-forskare tror Saturnus skall bestå mestadels av virvlande lager av gas med en liten järn och rock kärna-om dess märkligaste egenskap är en klibbig skikt av komprimerad gas. Från kärnan utåt, NASA forskare tror är Saturnus består av flera identifierbara lager. Ammoniak, metan och vatten utgör den yttre kärnan, så finns det ett lager av mycket komprimerat metalliskt väte. Som täcks av en trögflytande lager komprimerad helium och väte som gradvis blir mer gas desto högre blir det från ytan.

Atmosphere Saturnus är täckt av ett tjockt lager av moln, sträckte in band runt planeten genom att 1. 100 -mph vindar. Inga djur eller växter från jorden kan överleva på Saturnus, och NASA forskare tvivlar planeten kan hålla sitt eget liv.

Temperatur Saturn lutar sin axel bort från solen. Det betyder värme från solen värmer på södra halvklotet än på norra halvklotet. Grund av dess avstånd från solen, 840 miljoner miles jämfört med jordens 91 miljoner euro, Saturnus yttre moln är extremt kalla. NASA instrument mäta den genomsnittliga molnet temperaturen minus 175 grader C (minus 283 grader F). Under molnen, anser NASA temperaturen är mycket högre och uppskatta Saturnus avger 2,5 mer värme än den mottar från solen, främst beroende på en kemisk reaktion mellan jordens flytande väte och helium.

Densitet och Massa

När Saturnus är mycket större i storlek än jorden, är det mycket mindre tät-så mycket att NASA-forskare tror att en bit av Saturn skulle sväva i vatten. En kub av jordens yta skulle vara mycket tyngre om det måste vägas mot en lika stora kuben från Saturnus. Gravitationskraften på Saturnus beräknas vara något starkare än jordens, så en 100-pund objekt på jorden väger 107 pounds på Saturnus.

Ringar

Saturnus mest kända egenskaper är dess ringar, av vilka de största är mer than180, 000 miles bred men bara några tusen meter tjock. Ringarna surround Saturn vid ekvatorn men inte ta kontakt med planeten själv. Totalt Saturnus har sju ringar, var och en består av tusentals mindre lockar. Dessa lockar består av miljarder partiklar av is, några så små som damm och några bitar så mycket som 10 meter i diameter. Även Saturnus ringar är mycket omfattande, de är otroligt tunna, nästan osynliga då man ser det från jorden.

Moons

Saturnus har 62 månar som mäter mer än 31 miles i diameter, och många mindre "moonlets. "Den största måne Titan är ungefär hälften så stor som jorden och större än planeten Merkurius. Det är den enda som har sin egen atmosfär, som mestadels består av kväve. Andra Saturnus månar inkluderar Mimas, med dess massiva krater tar upp mer än en tredjedel av sin yta, och Hyperion med den cylindriska formen.

tjänsteresor till Saturn

Den senaste sonden i omloppsbana runt Saturnus var Cassini-Huygens, lanserades 1997 som ett gemensamt uppdrag av den europeiska rymdorganisationen , NASA och den italienska rymdorganisationen. Ett av de största interplanetära rymdfarkoster som någonsin byggts, Cassini tillbringade sju år flyger mot Saturnus, dess ringar och månar. Under 2005 Cassini utnyttjas Huygens att studera Titan.

Forskarna har studerat Saturnus med sonder sedan 1973, när NASA lanserade Pioneer 11 att analysera Saturnus och Jupiter. Det gick över inom 13. 000 miles av Saturnus 1979 och skickas tillbaka vetenskapliga uppgifter och den första närbilder av Saturnus. Denna information ledde till upptäckten av två av Saturnus ringar och dess magnetiska fält. År 1977 lanserade NASA Voyager 1 och Voyager 2, som båda gick närmare Saturnus, 1980 och 1981, respektive, än Pioneer 11 gjorde. Båda Voyager som NASA med detaljer av Saturnus månar och ytterligare information om sina ringar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org