välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

principerna för töjningsgivare

Postad av : P-O Lennartsson

Du behöver:
Glasburk
. Metallock.
6 inches av sträng.
Packet bomullstuss.
Flaska med denaturerad sprit.
Korkskruv.

Eftersom deras uppfinning 1938 av Arthur Ruge och Edward Simmons, töjningsgivare finns överallt omkring oss. Oavsett om de är inne i vår badrumsvåg eller i en tryckgivare i vår bil, att de alla mäta deformation eller deformation av materialet som de är knutna. Även om det finns flera olika typer av töjningsgivare, tillverkade av olika material, töjningsgivare funktion av tre grundläggande principer: deformation, förändring i elektriskt motstånd och ersättning för förändringar i temperatur.

Deformation

När kraft appliceras på alla ämnen, införs det stress som ändrar form av ämnet med ett belopp i proportion till den mängd stress. Ett rektangulärt objekt, till exempel, kommer att bli längre och smalare om en dragkraft anbringas på den, och det kommer att bli kortare och bredare om en tryckkraft appliceras. Enkel mekanisk töjningsgivare visa denna förändring i form direkt genom att visa avståndet att en punkt om ämnet rör sig. Det faktiska avståndet är oftast förstärks mekaniskt och visas med visare, men det finns mekaniska trådtöjningsgivare som läser rörelser direkt.

Sila sig definieras som förändring i längd dividerat med ursprungliga längd av objektet. Till exempel skulle en 5-fot rörlängd som är spänd till 6 meter vara under en stam av 1 fot delat med 6 meter, eller 0,167 stam. Mängden stammen är ett förhållande på två längder, och så är det dimensionslös.

Motståndet mot förändringar

Eftersom det elektriska motståndet hos ett material är en egenskap i själva materialet, förändringen i elektriska motstånd som orsakas av stam beror på geometri. En längre bit av ett material kommer att ha mer elektrisk resistans än en kortare bit av samma material, producerar så förändringen i form av ett föremål som orsakas av en yttre kraft en proportionell förändring av dess elektriska motstånd. Denna förändring i Motståndet mäts och omvandlas till en läsbar stam värde.

Temperaturkompensation

Stress som appliceras på ett objekt är inte det enda som kan få den att ändra sin form och därför dess elektriska motstånd. Förändringar i temperatur skapar också objekt att expandera och krympa, som också kommer att ändra motståndet. För att en töjningsmätaren att vara till nytta, effekterna av temperaturförändringar måste kompenseras för. Genom att välja legeringar med rätt fysiska egenskaper, den inducerade termiskt ändringar i objekt som mäts kan motverkas av den termiskt inducerade förändringar för spårvidden materialet. Användning av en Wheatstonebrygga kan också kompensera för temperaturvariationer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org