välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

stinkande blommande växter

Postad av : Magnus Ekblad

Spring FÄRGSTARK SOMMAR duschar och blommor i full blom. Sweet dofter och pollen fyller luften tillsammans med en lukt som kan påminna om ruttet kött. Enligt University of California Botaniska trädgården i Berkeley, som är aromen några driftiga blommande växter släpper ut för att få pollineras. Blommande växter som voodoo lilja, lik blomma och sjöstjärnor blomma ut lukten av ruttnande kött för att locka flugor eller annat flygande, kadaver-ätande insekter. Detta är en av naturens sinnrika, om illaluktande, sätt att anpassa levande ting till sin miljö.

Starfish

Sjöstjärnan eller Zulu jätte blomma växer i öknen i Sydafrika. Den hårda öknen biomen erbjuder några insektpollineringens så Stapelia gigantea utvecklat en smart anpassning. En art av insekter som lever i denna miljö är flugor. Flugor rensar för sin mat och dras till doften av kadaver, eller ruttet kött, från långa avstånd. Sjöstjärnan blomma växer stora, köttiga gula blommor som har en liknande struktur för att ruttet kött och avger lukten av ruttnande kött. Blomman anpassas på detta sätt att använda flugor som pollinerare.

Voodoo Lily

dracunculus vulgaris är känd av flera makabra namn. Det är djävulens tunga, draken blomman och voodoo lilja. Det är också avgjort stinkande. Denna snabbt växande inhemska europeiska växt växer från lökar och kan nå en höjd av 6 meter på bara några veckor. Växten utvecklar en mycket stor rödbrunt eller rött spathe blomma och en mörkröd topp i början av våren. När blomman mognar, ger bort en luktar som en kombination av gödsel och ruttet kött. Blandningen ger många flugor och skalbaggar som pollinerar anläggningen. Den dåliga lukten varar bara några dagar och försvinner som blomman dör.

Corpse Flower

En annan stinkande jätte gör sitt hem i Sumatra. Amorphophallus titanum kallas lik blomman på grund av den fruktansvärda lukten den skickar upp i luften. Liket blomma är en spathe-typ blommande växt med någon stor spathe blad och en fallos-formade ax. Corpse blommor är den största blomman-liknande strukturer på jorden. Den lila köttiga blomma kan nå en höjd av 9 meter och 3 meter i diameter. Under blomningen processen använder anläggningen lagras värmen förångas och sprida dess kadaver stank, som lockar skalbaggar och bin svett som pollinerar arten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org