välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

geotermisk energi och hur de fungerar

Postad av : Annika Hultén

Geotermisk energi är en av många alternativa källor som används på den plats av fossila bränslen. Island, Frankrike och USA är några av de länder som använder geotermisk energi för uppvärmning av bostäder, skolor och offentliga byggnader samt effekt elektriska anläggningar. Dess beroende av de faktorer gör för en ekonomisk och förnybar energikälla

Geotermisk energi

Ordet geotermisk består av "geo", som är det grekiska ord för jorden, och "termisk" som betyder värme, enligt universitetet of Colorado i Boulder. Denna energikälla kommer från jordens inre värme processer. Denna värme blanketter från den ständiga sönderfall av radioaktiva material som finns i klippformationer.

Funktion

Jorden är sydda av flera lager som börjar vid sitt centrum, eller kärna, enligt University of Colorado i Boulder . Kärnan är en dubbel-lager bildning av järn omgiven av varmt smält järn, som ligger nästan 4000 miles under ytan. Core temperaturer kan variera allt från 5. 000 till 11. 000 grader Fahrenheit (större än solens yta) på en kontinuerlig basis, enligt U. S. Energy Information Administration. Kärnan omges av en mantel, som består av sten och magma eller smält sten. Jordens yta, eller som crust ligger i form av plattor formationer på toppen av manteln. På vissa platser kan magma finns ganska nära skorpa. När dessa platser visas i närheten av vatten, är värmen från magma som överförs till vattnet. Detta uppvärmda vatten kan användas som en geotermisk energi källa

Typer

Geotermisk energi finns i fyra olika former -. Hydrotermala, magma, geopressured och torrt berg, enligt University of Colorado i Boulder. Av de fyra, hydrotermiska källor är de vanligaste, medan de andra tre kräver ytterligare utveckling innan den används på ett konsekvent och verkliga grund. Hydrotermiska källor lita på platser där magma kommer i kontakt med vattendrag längs jordytan. Vattentemperaturer kan variera från plats till plats, får så energianvändning beror på hur djup en viss mängd vatten rinner.

Låg temperatur

Vatten källor som utsätts för underjordiska magma material kan cirkulera på stora djup längs jordskorpan fel eller plåt linjer. Vattendjupet avgör ofta hur hög temperatur en vattentäkt kommer att hålla, enligt University of Colorado i Boulder. Källor med temperaturer runt 50 grader Fahrenheit eller mer kan användas för att motorer turbin som uppvärmning av byggnader eller används i processer växtodling. Jordvärmepumpar är konstruerade för att dra värme från underjordiska vattenkällor för hem uppvärmning.

High Temperature

geotermiskt vatten källor med temperaturer på 220 grader eller mer kan generera tillräckligt med värme för att driva storskaliga el-anläggningar, enligt University of Colorado i Boulder. Beroende på vattendjupet, kan temperaturen varierar så hög som 1000 grader. Områden som Kalifornien Gejsrar har använts för att generera torka källor ånga energi från en rad brunnar som kör allt från 7. 000 till 10. 000 meter djup. Dessa höga vattentemperaturer ge tillräckligt med ånga och tryck för att kraftgeneratorer turbin.

    
    Copyright © 2011 give2all.org