välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av sfäriska magneter

Postad av : Camilla Näslund

Sfäriska magneter är som andra magneter i strukturen. De har en norr och en Sydpolen och attraheras av järn, kobolt, nickel och andra ferromagnetiska material, samt andra magneter. Deras sfärisk form, dock lånar ut dem till några speciella användningsområden som andra magneter inte är avsedda för.

Magnet armband

Sfärisk magneter kan bilda en lång kedja, med den negativa polen på varje magnet dras till den positiva polen på nästa. Genom att gå den sista magneten i kedjan till den första, kan du bilda en magnetisk armband eller halsband. Fälten av de enskilda magneter håller armbandet intakt tills du dra två angränsande magneter kraftigt isär. Magneterna kan sedan kollapsade i en boll, förutom drog och restrung ihop till ett armband.

Vidhäftning

Sfären magneter är ett bra sätt att göra andra föremål magnetiska. Bädda in en sfär magnet i en polymer lera siffra för att göra ett kylskåp magnet. Limma några få till hörnen på en liten whiteboard-bordet och du har ett kylskåp ombord, användbart för att göra livsmedelsbutiker listor och andra anteckningar. Limma två motsatta sidor av ett halsband och du har en magnetisk lås som är mycket lättare att ta bort än en som gjorts med platta magneter. För en kedja innehavare, hänga en sträng av neodymmagneter från en järnspik i väggen. Lagra dina nycklar och andra små metallföremål på slutet av strängen av magneter.

Demonstrationer

Sfärisk magneter lämpar sig för ett antal fascinerande demonstrationer. Använd kraften av magnetism till synes trotsa gravitationen. Börja med en platt magnetisk botten. Sen stack sfäriska magneter ovanpå det en i taget. Magneterna kommer att anpassa magnetiskt med varandra och med basen, stående i en rak linje.

Flytta en sträng av neodymium magneter i närheten av ett katodstrålerör (CRT), exempelvis en TV eller bildskärm. Som strängen kommer nära, färgerna börjar förvränga, som svar på det magnetiska fältet. Nu stänger sträng till ett armband. Armbandet kommer inte att påverka tv alls. Alla magnetiska fält inne i armbandet ut varandra producerar nästan inga magnetfält utanför armband.

    
    Copyright ©2011