välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man använder ett lutande plan för att identifiera friktion

Postad av : Stefan Svensson

När du gnider två saker tillsammans, finns det alltid ett visst motstånd. Sträva föremål motstå en sådan rörelse mycket. Det är mycket lättare att gnida två släta objekt tillsammans. Kraften av resistens någon två ytor måste vara skrapat ihop kallas friktion.

Friktion mäts genom att ta kvoten mellan kraft friktion den kraft att trycka rakt ner på ytan flyttas om. Detta är "friktionskoefficient. " Olika ämnen har olika mängder av friktion mellan dem. Du kan bestämma friktionskoefficienten mellan två ämnen själv utan att behöva mycket utrustning

Du behöver:. .
Styrelsen
Två olika ämnen, varav minst kan läggas plant på bordet.
Gradskiva.
Skala i kg.
Stoppur.
Lim eller tejp eller någon annan metod för vidhäftning.
Miniräknare.
Måttband i meter.


1.
Fix ett av de ämnen du testar till styrelsen med lim, tejp, spik eller vad förefaller lämpligt. Se till att hålla är bra innan du fortsätter. Stötta styrelsen så att den lutar ner till golvet eller marken.
2.
Väg det andra objektet, den som ska skjutas längs en bifogad till styrelsen. Med hjälp av gradskiva, mäta vinkeln på styrelsen, som utgör en lutande plan, i förhållande till golvet. Mät hur lång den täckta delen av styrelsen.
3.
Håll skjutbara objektet längst upp i det lutande planet och låt den glida till botten. Hur lång tid det tar med stoppuret. Medan ett svar kan erhållas med endast en springa, är det bäst att upprepa detta steg minst 10 gånger, i genomsnitt hela resultatet. Detta kommer att göra svaret mer exakt.
4.
Använda kalkylatorn, multiplicera tiden av sig själv. Dela längden på den täckta styrelsen av den. Detta är den acceleration det andra objektet upplevt medan den flyttade ner tavlan. Multiplicera detta med vikten i kg av rörliga objekt. Detta är den kraft de rörliga objekt upplevs som flyttades ner tavlan. Multiplicera antalet kilo av det andra objektet med 9,8, vilket är tyngdaccelerationen i metersystemet. Detta är den kraft med vilken gravitationen på den rörliga objekt. Med hjälp av miniräknare, ta sinus av styrelsens vinkel i förhållande till golvet. Multiplicera detta med gravitationskraften som agerar på den rörliga objekt. Detta är den kraft de rörliga objekt bör ha upplevt om det inte fanns friktion. Om du hade använt cosinus för vinkeln istället för sinus, skulle det vara det normala kraft.
5.
Ta kraft som skulle ha skyndat på rörliga objekt, om det inte fanns några friktion och subtrahera den faktiska kraft den erfarna. Resultatet är den kraft som friktion som utövas på rörliga objekt. Dividera detta med normal kraft ger dig friktionskoefficienten mellan de två ämnena.

    
    Copyright ©2011