välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

information om Neptune & dess atmosfär

Postad av : P-O Lennartsson

Neptunus är den åttonde planeten från solen i vårt solsystem, en av endast två osynliga för blotta ögat. Planeten är döpt efter Neptunus, gud den romerska havet på grund av dess distinkta blå färg och är klassad som en gasjätte eller Jovianus planet. Neptunus har flera månar och är den fjärde största i solsystemet

Discovery

Neptunus var den första planeten matematiskt att förutsägas innan någonsin att bli sedd genom ett teleskop. Astronomer studerar Uranus märkte oegentligheter i sin bana, vilket det ska visas ur position i förhållande till deras beräkningar. Teorier har lagts fram som tyder på en annan planet bortom Uranus var verkställer sin omloppsbana. År 1843 engelske astronomen John C. Adams förutspådde var en planet 1 miljarder miles (1,6 miljarder kilometer) utanför Uranus, avslutat sitt arbete 1845. Adams sände sitt arbete till Sir George B. Luftig, astronomen Royal i England men ignorerades på grund av hans amatör status. Under tiden i Frankrike, okända för Adams, började Urbain JJ Leverrier arbete som ger liknande resultat, som han skickade till Johann G. Galle, direktören för Urania Observatory i Berlin, Tyskland. Galle var först med att se planeten med ett teleskop. Idag både Adams och Leverrier krediteras med upptäckten.

Atmosfär och sammansättning

Enligt NASA är Neptunus består mestadels av väte, helium, vatten och silikater, och klassas som en gasjätte eller Jovian planet . Neptunus har en stenig kärna, ett flytande skikt av komprimerad gas och en tjock atmosfär men ingen ett fast underlag. Vindar i Neptunus atmosfär virvel planetens utmärkande blå moln runt planeten i hastigheter på omkring 700 miles i timmen (1. 126 kilometer i timmen). NASA säger att moln längst bort från Neptunus kärna består i huvudsak av frusen metan, och dess lägre, mörkare moln består av svavelväte.

Storlek och Orbit

Neptunus har en diameter vid ekvatorn på 49. 500 kilometer (30. 760 miles ) nästan fyra gånger jordens 12. 756 kilometer (7. 926 miles). Om Neptunus var ihåliga, kan den innehålla 60 planet jordklot. Pluto, som nyligen omklassificerats som dvärgplanet, är oftast den enda planeten längre än Neptunus från solen, men en gång vart 248 år Pluto rör sig i Neptunus bana, vilket gör Neptunus den längst bort från solen. Neptunus tar 165 jordår för att slutföra en omloppsbana i solen och tar 16 timmar och sju minuter att genomföra en revolution på sin axel. Trots väger fyra gånger så mycket som jorden, är Neptunus inte så tät på grund av dess sammansättning av gas.

Moons

Neptunus har 8 kända månar: Triton, Thalassa, Najaden, Despina, Galatea, Larissa, Proteus och Nereid. Den största, Triton, mäter ca 1. 681 miles (2. 705 mil) i diameter. Triton har skillnaden av att vara den enda stora objekt i solsystemet att gå ett varv i en annan riktning som det i de mottagande planet och är tänkt att en gång ha varit en stor meteorit som Neptunus fångas och hålls i sin omloppsbana. Ytan på Triton är den kallaste platsen i solsystemet vid -390 grader Fahrenheit (-235 grader Celsius), bara 38 grader Celsius (100 grader Fahrenheit) över den absoluta nollpunkten.

Tjänsteresor till Neptune

Voyager 1 och 2 rymdfarkoster var båda utformade för att studera Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus innan du fortsätter till de yttre delarna av solsystemet. Voyager 2 gick närmast Neptunus under sin undersökning av planet, som passerar inom 3. 106 miles (5. 000 mil) i molnet toppar. Under sin bana upptäcktes fem av Neptunus månar och tog avläsningar som bekräftade Triton som den kallaste platsen i solsystemet.

    
    Copyright ©2011