välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ljusspektrum frekvenser

Postad av : Jan-Olof Stoor

Ljus är en typ av elektromagnetisk våg, vilket innebär att det är en av de grundläggande växelverkan i naturen som uppstår mellan elektriskt laddade partiklar. Vi kan mäta både storlek och upprepning av dessa vågor, som ger vågorna deras egenskaper

elektromagnetiska spektrumet

Den elektromagnetiska spektrum är intervallet för elektromagnetisk strålning. Även om detta utbud finns på en toning, det är uppdelat i flera olika typer av vågor. Hit hör från ena änden av spektrumet till den andra, radio, mikrovågsugn, infrarött, synligt ljus, ultraviolett, röntgen-och gammastrålning.

Mätningar

Alla elektromagnetisk strålning i form av olika storlekar vågor. En enda radiovågor är en hel kilometer lång, men en gamma ray är bara storleken av en atom kärnor. Frekvensen, å andra sidan, är förekomsten av en upprepande våg. Den mäts i hertz, eller cykler per sekund. När våglängd förkortar, frekvensen ökar.

Ljusets våglängd

Alla synligt ljus finns mellan en våglängd på cirka 390 till 780 nanometer (en miljarddels meter). En enda våg av synligt ljus är ungefär stor som en encellig organism. Färgen violett är mot den kortare änden mot ultraviolett, och den röda färgen är mot den längre änden mot IR.

Light Frekvens

Frekvensen av ljus mäts i en terahertz, vilket är en biljon hertz, mellan en rad 384 och 769. Rött är 384 till 482 terahertz är orange 482 till 503 terahertz, gul är från 503 till 520 terahertz, grön slutar vid 610 terahertz och då är det blå på 659 och violett på 769 terahertz. Som jämförelse är AM-radio bara ungefär en miljon hertz, men gammastrålar är en frekvens av en följd av 22 nollor.

Exponentiell ökning

Frekvensen, även inom det synliga ljuset, ökar exponentiellt, men det synliga ljus finns i ett relativt snävt intervall. Trots hur små att serien är, fördubblar frekvens av ljus från ena änden till den andra.

    
    Copyright ©2011