välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Definitionen av citronsyracykeln

Postad av : Jan-Olof Stoor

Citronsyracykeln, även kallad citronsyrecykeln (TCA) cykel eller Krebs cykel utgör en del av tre delar aerob cellandning väg. I cellandningen, går in i en molekyl av glukos vägen och adenosintrifosfat (ATP) i sista hand får produceras för att användas som en källa till energi för att driva cellulära processer

Bakgrund

En organism som respires aerobt kommer att genomgå citronsyracykeln som en del av cellandningen väg. Organismer som andas anaerobt har en annan väg att få energi.

Cellandningen

cellandningen sker i tre steg. Den första etappen, glykolysen, konverterar en molekyl av monosackarid glukos till pyruvat. Som en biprodukt, får ATP och NADH befrias från reaktionen.

Pyruvat, efter att omvandlas till acetyl-coenzym A (CoA), går in i citronsyracykeln i mitokondriella matrisen. Även en liten mängd ATP skapas i citronsyracykeln, de viktigaste är biprodukter NADH och FADH2. Dessa molekyler in i nästa steg, oxidativ fosforylering, för att skapa den största delen av ATP som uppstår från cellandningen processen.

Den sista etappen, oxidativ fosforylering, förekommer i mitokondriemembranet. Den NADH och FADH2 som producerades i citronsyracykeln få oxideras till FAD + och NAD +. Genom chemiosmosis, förändringen i proton gradient och efterföljande pumpning av protoner över mitokondriemembranet tillåta adenosindifosfat (ADP) genomgå fosforylering till ATP

Produkter

De produkter från en acetyl CoA förs in i citronsyracykeln omfatta. " två molekyler av koldioxid, tre molekyler av NADH, två molekyler FADH2, en molekyl av guanin trifosfat (GTP) eller ATP, och CoASH.

Konvergens av vägar

citronsyracykeln har större betydelse än bara ett mellansteg i aerob cellandning. Andra cellulära vägar inkluderar citronsyracykeln som ett viktigt steg vid nedbrytning. Kolhydrater katabolism, fett katabolism och protein katabolism alla använder citronsyracykeln vid olika steg i nedbrytningen av produkterna i dessa banor.

Sjukdom

Mutationer i gener som ansvarar för enzymer som fungerar i citronsyracykeln kan orsaka minskad funktion i cykeln och andra sjukdomar som följer av mutationen. Till exempel leder en mutation i genen för succinyl-CoA syntetas enzym till autosomalt recessivt encefalopati och Leigh syndrom. I citronsyracykeln, konverterar succinyl-CoA syntetas succinyl CoA till succinat.

    
    Copyright © 2011 give2all.org