välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om hajfenor

Postad av : Stefan Svensson

Hajar hör till de vetenskapliga klass Chondrichthyes, eller Jawed fisk med brosk skelett. Med hjälp av deras kropp och svans i en sida till sida rörelse, hajar gå igenom vattnet med fenor för styrning, stabilisering, framdrivning och dragkraft. Med stöd av brosk, hajfenor är stela snarare än flexibel. I haj familj finns det fem olika typer av fenor, alla med sina egna ändamål

ryggfenor

mest kända är. ryggfenan som sitter längs hajens tillbaka på mittlinjen. Vissa hajar har två ryggfenor, en bakom den andra. Ryggfenor fungera som anti-Krängningshämmarna, enligt djurets Corner. I vissa arter, ryggfenor har defensiva taggar eller körtlar hud som producerar en skyddande irriterande för rovdjur.

Bröstfenor

bröstfenor är placerade bakom hajens huvud. De sträcker utåt, ge haj med hiss och fungera som en styrmekanism under simning.

Bukfenan

bukfenan också fungera som stabilisatorer. Beläget mellan bröst och anal fenor, bukfenan har ett sekundärt syfte hos män för sluter under parningen.

stjärtfena

En haj svans sammansättning är den näst sista skaftet och stjärtfenan. Skaftet får vara horisontell eller hack och fungerar som en köl för stabilitet. Den stjärtfena har övre och nedre lober som varierar i storlek och form bland de arter av haj. Den stjärtfenan ger främst framdrivning eller framåt.

Analfenorna

Inte alla hajar bära en analfena, men de som gör, ger den stabilitet. Den ligger mellan den näst sista och bukfenan.

Ovanligt hajfenor

Vissa hajarter, både utdöda och levande, har atypiska fenor. Till exempel hade utdöd hajar som Stethacanthus och Akmonistion städ-formade fenor på ryggen täckt av skarpa, tand-liknande utskjutande. Iniopterygians hade vingliknande hals fenor. Några forskare spekulerar de använde dessa för glider genom luften ovanför vattnet som dagens "flygande fisk. Thresher hajar har enorma svansar som kallas svans klubbar. Deras svans längd motsvarar deras kropp längd. De slå sitt byte meningslösa med en gunga av sin svans för att göra dem enklare att fånga.

Finning

finning --- avlägsnande av hajens fenor och sedan kasta resten av hajen --- är praxis som hotar stabiliteten i de marina ekosystemen. Ofta är haj fortfarande lever när de kastas tillbaka i havet, men den kan inte skydda sig utan sina fenor. Shark specialister uppskattning mer än 100 miljoner hajar dör detta sätt varje år, per Shark Water webbplats. Ett kilo torkad hajfena kan sälja för $ 300 eller mer, vilket gör det en multibillion dollar industri, men det strider mot FN-flöde och jordbruksorganisation, FAO: s uppförandekod för ansvarsfullt fiske.

    
    Copyright © 2011 give2all.org