välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är drag överförs från en generation till nästa?

Postad av : Annika Hultén

Medan vissa drag är bara vanor eller sociala regler plockat upp från omgivningen (t. ex. en accent eller vissa manér promenerar) andra påverkas av genetisk information. Detta är hur du kan "ärva" din fars näsa eller din mormors ögon-Informationen vidarebefordras genom DNA

DNA, gener och Alleler

DNA (deoxiribonukleinsyra) är en del av 23 par kromosomer, med en kromosom i ett par som kommer från varje förälder. Dessa 46 kromosomer innehåller hundratals av enskilda gener, vilka är sekvenser eller kombinationer av information som drag överförs från föräldrar till barn.

en allel är en variant på genetisk information. Du ärver två alleler för varje gen. Om din DNA har varianter av alleler för ögonfärg (eller form eller storlek eller något annat) detta betyda att du har det genetiska materialet för dessa ögonfärger.

Recessiva gener

recessiva gener är de som bara kan uttryckas när båda föräldrarna ger samma egenskap. Till exempel om en förälder har rött hår och den andra blonda, deras barn kommer vi att vara född med blont hår, eftersom rött hår är en heterozygot egenskap (ett par dominerande och recessiva gener). Detta innebär att en rödhårig sannolikt hade en blond förälder och en mörk brun /svart långhårig förälder, vilket gör den blonde genetisk information dominerande. Homozygot karaktärsdrag är de som uppstår när två recessiva gener av samma typ paras ihop, vilket gör dem en dominant gen.

Dominanta generna

Dominerande gener genetiska egenskaper från en kopia av en gen (från endast en förälder) som alltid kommer att uttrycka när de förekommer i ett par av gener.

Mutation

genetisk mutation är en permanent förändring i DNA sekvensen. Genmutationer kan ärvas eller förvärvas under en människas livstid. Ärftliga /könsceller mutationer överförs från förälder till barn och finns i nästan varje cell. De novo mutationer är de som förekommer i spermie, ägg eller strax efter befruktningen. Somatiska /förvärvat mutationer sådana som förekommer i vissa celler under personer livet och kan orsakas av miljöfaktorer eller när DNA kopierar sig själv felaktigt (t. ex. i vissa cancerformer).

Ärftlighet och evolution

Ärftlighet är hur särdrag och egenskaper överförs från förälder till avkomma. Eftersom DNA är i sin kärna helt enkelt ett fjädrande delen av kemiska föreningar, kan den påverkas av många saker. Evolution har historiskt varit den process med gradvis genetisk förändring, men på senare tid genetiska informationen uppenbarligen förändras snabbare genom kemiska skador. Detta verkar vara som orsakar skada på personer med svagare immunsystem genom att "starta" recessiva egenskaper för vissa sjukdomar och eller funktionshinder. Vissa hypotes är att detta kan vara en orsak till autism och liknande störningar med en genetisk komponent.

    
    Copyright © 2011 give2all.org